Карпюк розповів про обставини його затримання у РФ / фото УНІАН

Звільнений із російської в'язниці Микола Карпюк повідомив, що співробітники ФСБ РФ затримали його у березні 2014 року у пункті пропуску на українсько-російському кордоні під час поїздки, організованої його «хорошим знайомим».

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на прес-конференції в Києві.

Читайте такожРодичі затриманих в окупованому Криму татар змушені самі шукати гроші на адвокатів – Денісова

Відео дня

«Хороший мій знайомий, людина, яка хрестила мого сина, і якій я дуже сильно довіряв, звернувся для мене з тим, що нібито Путін та його оточення мають дуже велике бажання зустрітися з керівництвом «Правого сектору»», – сказав Карпюк.

Він визнав, що вчинив «велику дурницю», поїхавши до Росії.

«Я не думав, що в тій Росії може бути беззаконня та таке ставлення до людини. Оскільки я ніяких кримінальних злочинів на території РФ не зробив, я думав, що єдине, що мені може загрожувати, – це видворення з території РФ», - додав він.

«Це мала бути попередня розмова з Путіним або з кимось з його оточення, від якої залежала вже наступна зустріч Путіна і Яроша (лідера руху «Правий сектор» Дмитра Яроша - УНІАН). Довіряючи людині, яка займалася організацією цього процесу і усвідомлюючи те, що ми стоїмо на порозі війни з РФ, і у нас є реальний шанс зберегти мир, було ухвалене рішення про цю поїздку. Ми поїхали автомобілем, і на кордоні України та РФ спецгрупи ФСБ мене арештували, а потім в кайданах відправили в Єсентуки», - повідомив колишній бранець.

За словами Карпюка, пізніше він зрозумів, що це була дуже добре спланована операція, розрахована на те, щоб когось з керівництва «Правого сектора» арештувати, аби «внести деструктив у процес формування «Правого сектора» як політичної партії».

Як повідомляв УНІАН, спецслужби РФ викрали лідера Української національної асамблеї Карпюка в березні 2014 року на українсько-російському кордоні.

В Росії Карпюка і Станіслава Клиха, затриманого у серпні 2014 р. в російському Орлі, обвинуватили в «участі у банді», вбивстві та замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджувало, що Клих і Карпюк у часи першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі у боях проти російських військ за незалежну Чечню. Крім того, Карпюк нібито наприкінці 1994 року і на початку 1995 року сам брав у них участь.

Також їм інкримінують участь у ті роки в УНА-УНСО (тоді це були дві окремі організації), забороненій в РФ із 2014 року.

У травні 2016 року Верховний суд Чечні засудив Карпюка до 22,5 років ув'язнення в колонії суворого режиму, Клиха - до 20 років ув'язнення.

Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав громадян України Карпюка і Клиха політичними в’язнями.

7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки й 11 політв'язнів, серед яких Клих та Карпюк.