Асєєв перебуває в ув'язненні «ДНР», за різними даними, з травня або червня 2017 року / Чорноморська телерадіокомпанія

У міністерствах закордонних справ Литви, Латвії та Естонії закликають негайно звільнити незаконно ув'язненого контрольованими Росією бойовиками громадянина України, журналіста Станіслава Асєєва (відомого також як Васін).

Про це йдеться у відповідних повідомленнях зовнішньополітичних відомств балтійських країн у мікроблозі Twitter.

Читайте такожУ Євросоюзі закликають негайно звільнити засудженого в "ДНР" українського журналіста Асєєва

Відео дня

"Я долучаюся до міжнародної спільноти з метою заклику негайного звільнення українського журналіста Станіслава Асєєва. Його ув'язнення так званою "Донецькою народною республікою" та шокуючий 15-річний вирок суду є кричущим нападом на вільні і незалежні медіа", - заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

Також ув'язнення Асєєва засудив глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевічс.

"Вирок суду і ув'язнення українського журналіста Станіслава Асєєва так званою "Донецькою народною республікою" є повністю неприйнятними, і це є зухвалим нападом на свободу думки та прав журналістів. Він має бути негайно звільнений", - наголосив Рінкевічс.

В МЗС Естонії заявили, що "це наш обов'язок виступати проти таких мерзенних нападів на незалежних журналістів і свободу думки".

Як повідомляв УНІАН, 22 жовтня бойовики підтримуваного Росією угруповання «ДНР» оголосили про «засудження» Асєєва до«15 років позбавлення волі з позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням свободи терміном на один рік, з відбуванням покарання в колонії суворого режиму».

Відомо, що автор колонок проекту Донбас.Реалії Станіслав Асєєв (Васін) перебуває в ув’язненні «ДНР», за різними даними, з травня або червня 2017 року. Спершу він просто зник, два тижні про нього нічого не було відомо. Пізніше угруповання «ДНР» визнало його затримання й звинуватило у шпигунстві на користь України.

Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест Російській Федерації у зв’язку з так званим «судовим рішенням» стосовно Асєєва.