Ткаченко зазначив, що Україна є чи не єдиною країною в Європі, де переважна більшість приватних ЗМІ є збитковими / УНІАН

Голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат від "Слуги народу" Олександр Ткаченко наголошує, що злочини проти журналістів мають розглядатися спеціальними прокурорськими підрозділами та слідчими групами.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час парламентських слухань на тему: "Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їхнього вирішення".

"Ми з колегами зі "Слуги народу" будемо пропонувати таке рішення: злочини проти журналістів, оскільки це є четверта влада, мають розглядатися окремо. Принаймні, на рівні генерального прокурора Рябошапки ми обговорювали питання створення спеціального прокурорського підрозділу, який буде розслідувати справи проти журналістів, на рівні міністра внутрішніх справ Авакова - про створення спеціальних слідчих груп", - зазначив Ткаченко.

Відео дня

Читайте такожУ Нацполіції розповіли про стан розслідування справ про порушення прав журналістів

Він висловив сподівання, що такий підхід дозволить підняти рівень розслідування таких злочинів.

Депутат нагадав, що у Верховній Раді було створено Тимчасову слідчу комісію, яка займається питанням встановлення власників деяких каналів.

"Думаю, в ній ми також розглянемо питання відповідальності деяких осіб та їхніх друзів у потуранні російській агресії", - сказав голова комітету.

Крім того, Ткаченко зазначив, що Україна є чи не єдиною країною в Європі, де переважна більшість приватних ЗМІ є збитковими, що "створює підозру того, що власники впливають на журналістів".

Так, говорячи про принцип фінансового fair play - скільки заробляєш, стільки витрачаєш, - депутат навів приклад, що якщо, наприклад, протягом трьох років ЗМІ постійно є збитковим, то "напевно, є шанс застосування певних санкцій".

"Так, можливо, в результаті стане менше яскравих шоу, безлічі серіалів і безлічі інформаційних каналів. Але це буде чесний бізнес так само чесно всім журналістам отримувати зарплати не в конвертах і платити з них податки", - сказав Ткаченко і повідомив, що в новому законопроекті про медіа, який профільний комітет збирається надати на розгляд до кінця року, ця ідея також знайде відображення.