Україна є «частково вільною» країною за рейтингом свободи в інтернеті / фото flickr.com/42901356@N08

Україна опинилася серед «частково вільних країн» у новому рейтингу «Свобода в мережі-2019» від правозахисної організації Freedom House. Серед країн пострадянського простору краща ситуація у Киргизстані (визнаний «частково вільним»), Вірменії та Грузії (повністю «вільні»). Водночас до «невільних» віднесли Азербайджан, Білорусь, Казахстан, Узбекистан та Росію.

Загалом правозахисники відзначають, що уряди у всьому світі дедалі частіше використовують соціальні мережі для маніпулювання під час виборчих кампаній й контролю за своїми громадянами, спрямовуючи технології у бік цифрового авторитаризму. З огляду на ці тенденції рівень глобальної свободи інтернету знижується вже дев'ятий рік поспіль, пише Громадське.

Окрім проблеми втручання з боку громадян інших країн, нові загрози демократії виникають зсередини через намагання популістських лідерів та їхніх онлайн-прихильників спотворити політику у своїх країнах. Найпоширенішою тактикою була дезінформація. Так, внутрішнє втручання у вибори погіршило онлайн-простір у 26 з 30 вивчених країнах, де проводилися вибори протягом минулого року.

Відео дня

Читайте такожУ Зеленського пропонують українцям долучитися до розробки стратегії із захисту дітей в Інтернеті

Щодо ситуації в Україні правозахисники відзначили прагнення політичних діячів маніпулювати суспільною дискусією за допомогою дезінформації та проплаченого контенту. Однак попри це, в Україні спостерігалося поступове поліпшення рівня свободи інтернету протягом останнього року. Зокрема, про це свідчить відсутність відключень мережі у зоні війни на Донбасі. 

«В України користувачі отримують інтернет-з’єднання за невисокими цінами, але швидкості також залишаються низькими. Інформаційний простір в інтернеті частково піддається цензурі: уряд блокує російські та сепаратистські сайти, а сепаратистські сили блокують українські сайти в районах під їхнім контролем», — йдеться у звіті.

Так, директор представництва Freedom House в Україні Метью Шааф зазначив, що Україна продовжує блокувати сотні веб-сайтів, зокрема, відомі новинні та соціальні медіа-платформи, послуговуючись низкою непрозорих політик, багато з яких не відповідають національним і міжнародним нормам.

«Важко зрозуміти, який саме контент блокується і чому, що сприяє сильнішій поляризації суспільства, демонструє відсутність прозорості та відповідальності за такі рішення з боку уряду і підриває верховенство права в Україні», — зауважив Шааф. 

Водночас правозахисники наголошують на проблемах зі свободою в мережі на непідконтрольних уряду частинах Донецької та Луганської областей, де регулярно блокуються українські та закордонні веб-сайти та часто арештують активних користувачів медіа-платформ і онлайн-журналістів. 

«Свавільна цензура, моніторинг і переслідування користувачів за контент, який вони публікують в Інтернеті, а також жорстке регулювання онлайн-простору в російському стилі в контрольованих сепаратистами частинах Донецької та Луганської областей сприяють катастрофічній ситуації зі свободою інтернету на цих територіях», — заявив Шааф.

Рейтинг «Свобода в мережі-2019» оцінює свободу інтернету у 65 країнах, на які припадає 87% користувачів мережі по всьому світу. У звіті проаналізовані події, які сталися у період з червня 2018 року до травня 2019 року.