Цей рік став першим етапом якісного і результативного перезавантаження Держгідрографії. Визначено нові напрями реформування всієї установи. Плани роботи на 2019 рік виконано на 100%. Зокрема:

Відремонтовано 12 суден та оновлено гідрографічний флот. Держгідрографія активно ремонтувала спеціалізовані плавучі засоби установи. Вперше фахівцями ФДУ «Дніпровський район Держгідрографії» самостійно проведено частину ремонту чотирьох теплоходів:  «Шляховик-3», «Рутіл», «Перекат», «Дельфін» та баржу «Т-502». Після ремонту введено в експлуатацію обстановочні судна «Шляховик»,  «Шляховий-151» та «Шляховий-152». Відремонтовано баржі «Т-317» та «Т-151». Закінчується ремонт судна «Кречет» та великого гідрографічного катера «ВГК-334». Придбано катер для оперативного реагування та два моторних катери Aquaspirit S450DC та Brig Falcon 500. 

Модернізовано та оновлено 23 маяки, 57 світних навігаційних знаків та 998 буїв. Влітку 2019 року Держгідрографія повністю відремонтувала та модернізувала Воронцовський маяк, адже з 1954 року такі капітальні роботи цієї історичної споруди не проводились. На річкових буях встановлено близько 500 сучасних світлооптичних пристроїв із сонячними батареями, тобто ЗНО мають постійне безперебійне джерело електроживлення.

Відео дня

Впроваджено ефективні інноваційні технології. Придбано два  безпілотних авіаційних комплекси для  аерофотозйомки, створення ортофотопланів топографічних карт високої чіткості, цифрових моделей рельєфу (3D-моделювання), цифрових моделей місцевості та 3D-моделей. Оновлено спеціалізоване програмне картографічне забезпечення, яке дозволяє створювати нові типи картографічної продукції та надасть можливість розробляти електронні карти з використанням концепції AML відповідно до стандартів НАТО.

Припинено реалізацію електронних навігаційних карт російського виробництва на води України. В 2019 році за ініціативи та на вимогу ДУ «Держгідрографія» Регіональними центрами електронних карт Міжнародної гідрографічної організації PRIMAR (Норвегія) та IC-ENC (Велика Британія) припинено реалізацію ЕНК російського виробництва на води України з подальшим вилученням незаконно надрукованих РФ карт із каталогів задля забезпечення безпеки судноплавства в Азовському і Чорному морях та дотримання і виконання резолюції Генасамблеї ООН А/Res/68/262. Керівництвом Держгідрографії в 2019 році ініційовано та проводиться активна робота щодо створення режимного морського району навколо окупованого Кримського півострова.

Відкрито маяки для туристів і започатковано міжнародний проєкт «Маяки-побратими». За ініціативою Міністра інфраструктури України Владислава Криклія Держгідрографія відкрила для туристів Воронцовський маяк у м. Одеса, Сіверсів Передній маяк у м. Миколаїв, Генічеський та Станіслав-Аджигольський Задній маяки у Херсонській області.

На хвилі популяризації маяків як туристичних об’єктів та історичних пам’яток Держгідрографія започаткувала проєкт «Маяки-побратими». Грузія стала першою в цьому проєкті. 

Проведено чотири науково-дослідні експедиції. У 2019 році Держгідрографія взяла участь у проведенні чотирьох наукових експедиційних досліджень:

  • в акваторіях головного навігаційного фарватеру р. Дунай від 0 км до 67 км і рукавів Прямого, Іванешть, Катенька, Машенька та Соломонова у квітні;
  • у північно-західній частині Чорного моря на підходах до портів Чорноморськ, Білгород-Дністровський та Одеса в червні;
  • в акваторіях Бузько-Дніпровсько-лиманського каналу та Одеської затоки північно-західної частини Чорного моря в серпні;
  • на р. Прип’ять від 0 до 62 км у вересні.

Метою спільних експедицій Держгідрографії та Наукового гідрофізичного центру НАН України є океанографічне і гідрографічне вивчення морського і річкового середовища в інтересах підвищення ефективності навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки судноплавства та створення спільного банку цифрових океанографічних даних Міністерства інфраструктури, Морської адміністрації України та НАН України.

Підвищення професійної кваліфікації працівників, співпраця з міжнародними партнерами та обмін досвідом. Представники Держгідрографії з робочими візитами побували в Канаді, Північній Кореї, Іспанії, Монако, Нідерландах, Норвегії, Сінгапурі, Австралії, а також Грузії. Фахівці ФДУ «Укрморкартографія» разом з їхніми колегами з відділу гідрографії та картографії Державної гідрографічної служби Грузії протягом двох тижнів обговорювали аспекти та перспективи сучасного картографічного виробництва та обмінювались досвідом у цьому напрямку.

Держгідрографією організовано конференції-семінари з використання спеціалізованого програмного забезпечення для виконання гідрографічних зйомок HYPACK (США). Фахівці установи на базі Національного університету «Одеська морська академія» пройшли навчання за програмою «Сучасна морська і річкова гідрографія» відповідно до рекомендацій Міжнародної гідрографічної організації.

«У 2019 році ми плідно попрацювали. Окрім модернізації флоту та ремонту засобів навігаційного обладнання, Держгідрографія суттєво покращила фінансові показники діяльності в порівнянні з минулими роками. Чистий дохід установи виріс на 16%. Ми повністю та вчасно виконали план НГЗ. Безумовно, найбільше досягнення нашої установи – це люди, їх працелюбність, відповідальність, висока культура та унікальний інтелектуальний потенціал.  Разом ми довели, що здатні йти вперед і готові вирішувати найскладніші завдання! Тож дякую всім за вашу працю і внесок у безпеку судноплавства в Україні, – підсумував начальник Держгідрографії Олександр Щипцов. – У наступному році ми продовжуватимемо модернізуватись та рухатимемось в європейському напрямку. Порти, судновласники та капітани можуть розраховувати на Держгідрографію, на її надійну та ефективну роботу».