Підозрюваний переслідував журналіста у зв'язку з його законній професійній діяльністю / yaizakon

Сьогодні повідомлено про підозру 29-річному жителю Київської області за фактом вчинення протиправних дій стосовно журналіста 24 грудня біля приміщення Київського апеляційного суду.

Про це повідомила прес-служба прокуратури міста Києва.

У прокуратурі зазначили, що підозрюваний переслідував журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю, а також вчинив щодо нього хуліганські дії.

Відео дня

Фігуранту інкримінується ч. 1 ст. 28 ч. 2 ст. 171 та ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України.

Враховуючи те, що стосовно вказаного чоловіка триває судовий розгляд в іншому кримінальному провадженні за ч. 4 ст. 296, ч. 2 ст. 263 ККУ, сторона обвинувачення підготовила клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, яке буде подано до Солом’янського районного суду міста Києва.

Читайте такожАктивісти заблокували виїзди з Лук'янівського СІЗО (фото)

"Крім того, повідомляємо, що в межах кримінального провадження, розпочатого у зв’язку з інцидентом біля Київського апеляційного суду, також розслідується факт заподіяння тілесних ушкоджень зазначеному журналісту, кваліфікований за ч. 2 ст. 345-1 ККУ. На цей час проводяться слідчі (розшукові) дії, направлені на встановлення осіб, причетних до цього злочину, та збирання відповідних доказів", - додали в прокуратурі.

Як повідомляв УНІАН, 24 грудня голова Спілки журналістів України Сергій Томіленко заявив, що на суді над підозрюваними у вбивстві журналіста Павла Шеремета «активісти» напали на журналістів.

«Удари від радикалів отримав журналіст Дмитро Кучер (працює для sharij.net і видання «Правовий контроль Україна»). Публічні приниження, образи та погрози, неможливість виконувати професійні обов'язки зафіксувало на відео видання «Клименко Тайм». Натовп зганяє злість на Дмитрові, бо він працює на «поганого Шарія», - зазначив Томіленко.

Синці та подряпини отримала ще одна журналістка з команди Шарія Антоніна Бєлоглазова, яку виштовхували із зали суду. Також, за словами Томіленка, в залі суду лунали погрози журналістці видання «Страна.ua» Юлії Корзун.

Як відомо, 20 грудня засідання Київського апеляційного суду з розгляду скарги адвоката на рішення Печерського районного суду Києва про тримання під вартою підозрюваної у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета лікарки Юлії Кузьменко було перенесено на 24 грудня через неявку прокурорів. Це викликало обурення з боку присутніх у залі, які прийшли підтримати Кузьменко та взяти її на поруки, а також з боку адвоката Добоша.

Підозрювана наполягала на проведенні засідання. У Генеральній прокуратурі пояснили, що «неналежне інформування прокурорів про засідання та несвоєчасне надходження матеріалів з Печерського районного суду стало причиною відкладення Київським апеляційним судом розгляду скарги сторони захисту однієї з підозрюваних у справі щодо обраних запобіжних заходів».

Згодом спецпризначенці взяли штурмом судову залу та вивели звідти Кузьменко, щоб відвезти до СІЗО.