Також звільнені потребують відновлення стану здоров'я \ ОП

Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб вирішує першочергові потреби українців, звільнених з полону бойовиків.

Читайте такожЛутковська про обмін: РФ не погоджувалася повертати військових без видачі екс-"беркутівців"

Як повідомляється на сайті Мінветеранів, працівники міністерства щодня навідують тих, хто 29 грудня був звільнений, доставлений до Києва та розміщений у клінічній лікарні «Феофанія».

Відео дня

Спільно із залученими фахівцями співробітники Мінветеранів надають необхідні послуги та консультації.

«Люди потребують юридичних консультацій та допомоги, в першу чергу їм всім необхідно поновлення документів: паспорт, водійське посвідчення та решта. Це потрібно зокрема й для того, аби надалі комісія могла опрацювати їхні звернення щодо виплати їм 100 тис. грн матеріальної допомоги», - повідомив начальник управління Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Сергій Мокренюк.

Крім юридичної, люди потребують ще й медичної допомоги. За результатами обстежень приймається рішення щодо надання тієї чи іншої допомоги.

Як повідомила радник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб з медичних питань Тетяна Тімошенко, в першу чергу звільненим з полону необхідно отримати стоматологічні послуги, зокрема зі складними маніпуляціями, імплантацією, які будуть надані їм безоплатно.

«Мінветеранів вдалось домовитись із асоціацією стоматологів щодо їхньої сприяння. Також у тих, хто був позбавлений особистої свободи, спостерігаються кардіологічні проблеми, в деяких наявні щелепно-лицеві пошкодження, зокрема через зазнані в полоні тортури та знущання», - додала Тімошенко.

Також із людьми щодня працюють психологи, надаючи їм комплексну допомогу та підтримку.

Як повідомляв УНІАН, 29 грудня 2019 року відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО. Україні повернули 76 осіб (12 військових та 64 цивільних) в обмін на 124 особи зі списку ОРДЛО.

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі Валерія Лутковська заявила, що у полоні підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі залишаються близько 300 осіб.