15 грудня 2018 року відбувся Об'єднавчий собор українських православних церков / фото УНІАН

Заява Філарета про "відкликання підпису" під постановою Помісного Собору 15 грудня 2018-го про припинення існування УПЦ КП та об'єднання у єдину Помісну Православну Церкву лише підтверджує, що він тоді робив це усвідомлено та добровільно.

Про це заявив заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратій Зоря.

Читайте такожЛіквідація Київського патріархату: Філарет відкликав підпис під постановою

Відео дня

 "Цією черговою заявою лише знову ним самим підтверджується, що Постанову Патріарх Філарет підписував. І всі учасники Собору та всі, хто бачив відеозапис, можуть засвідчити, що робив він це усвідомлено і добровільно", - зазначили в ПЦУ.

"Більше того - заявляючи не раз про те, що він з послідовниками нібито "вийшов з ПЦУ", владика знову і знову підтверджує як і свою приналежність до ПЦУ, так і дійсність Постанов Помісного Собору УПЦ КП та Об‘єднавчого Собору 15.12.18, на основі яких він сам, разом з усім Київським Патріархатом, стали невід‘ємною частиною Православної Церкви України", - додав Зоря.

Він наголосив, що не можна "вийти", не увійшовши. "А якщо увійшов – то на умовах, визначених Собором і Статутом Церкви, а не власною уявою чи мінливим настроєм", - пояснив церковник.

Зоря підкреслив, що постанова Помісного Собору не є договором чи угодою, які можна розірвати. А спадок та ім’я Київського Патріархату належить Помісній Церкві, а не є приватною власністю Філарета, "якою він безуспішно прагне розпоряджатися на власний розсуд".

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року відбувся Об'єднавчий собор українських православних церков - на ньому ухвалили створення автокефальної помісної Православної церкви України. Вона об'єднала УПЦ КП і УАПЦ, а також кількох ієрархів УПЦ МП.

Потім, 6 січня 2019-го ПЦУ отримала Томос про автокефалію від Константинопольського патріархату. За кілька місяців почесний патріарх ПЦУ Філарет звинуватив предстоятеля новоствореної української церкви та екс-президента України Петра Порошенка у порушенні домовленостей - мовляв, було домовлено розподілити повноважень інакше. Філарет наполягає, що УПЦ КП не ліквідована. Це він намагається довести і через суди.

Після цього священний синод ПЦУ вирішив створити Філарета релігійну організацію в складі ПЦУ у формі місії. Разом з цим у грудні 2019-го Епіфаній повідомив про остаточну ліквідацію організацій "Київська Патріархія УПЦ КП" та "Патріярхія УАПЦ".