Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський повідомив президенту Ірану Хасану Роухані, що очікує на повернення тіл загиблих зі збитого іранськими військовими українського літака до 19 січня.

Читайте такожПротести в Ірані: мітингувальники вимагають покарати винних у катастрофі літака МАУ (фото, відео)Як повідомляє прес-служба глави української держави, про це він сказав під час телефонної розмови, що відбулася з ініціативи іранської сторони.

Зокрема, Зеленський наголосив, що необхідно якомога швидше ідентифікувати та повернути тіла українських громадян на батьківщину.

Відео дня

«Для нас надзвичайно важливо, щоб уже наступного тижня – до 19 січня – тіла загиблих повернули в Україну, щоб їхні рідні могли з ними попрощатися», – підкреслив президент України.

Своєю чергою, Роухані запевнив, що вже сьогодні вночі дасть відповідні доручення, щоб репатріація тіл відбулася якомога швидше.

Також в Офісі президента повідомили, що Міністерство закордонних справ України негайно надішле Ірану ноту з чітким переліком усіх наступних кроків, серед іншого – юридичних аспектів врегулювання питання компенсацій.

Іранська сторона погоджується з Україною в цьому питанні.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня біля аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані розбився літак рейсу PS752 компанії «Міжнародні авіалінії України», загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України (екіпаж і два пасажири).

Сьогодні, 11 січня, президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

За його словами, «в умовах погроз і залякування іранської нації, що надходили з боку американського режиму-агресора після мученицької смерті генерала Касема Сулеймані, збройні сили Ірану були приведені до стовідсоткової бойової готовності для захисту від ймовірних атак із боку США. На жаль, людський фактор і помилковий пуск призвели до великої катастрофи».

Київ наполягає на проведенні відкритого розслідування, очікує повернення тіл загиблих і виплат компенсацій.