Закон запроваджує право учнів обирати курси та навчальні предмети / фото УНІАН

У Міністерстві освіти і науки України повідомили про новації нового закону про повну загальну середню освіту, ухваленого сьогодні Верховною Радою України.

Як повідомили у прес-службі МОН, законом передбачена педагогічна інтернатура, контракти для директорів та вчителів на пенсії, учнівське самоврядування, можливості для створення справжньої старшої профільної школи, можливість для учнів обирати свою освітню траєкторію, фінансова автономія шкіл, більше можливостей для професійного зростання та збільшення зарплат вчителів.

Зокрема, основними новаціями закону для учнів є гарантії рівного доступу до освіти.

Відео дня

Так, закон гарантує зарахування дітей до початкової школи без жодних конкурсів, при цьому заклад має бути територіально доступним для дітей незалежно від їхнього соціального статусу чи місця народження. Інклюзивність – тобто можливість дітям з особливими освітніми потребами навчатися в звичайних школах за власною освітньою траєкторією – також передбачена документом і гарантується учням.

Діти на тривалому стаціонарному лікуванні завдяки прийняттю цього документа нарешті отримають захищене законом право здобувати освіту в медзакладах.

Читайте такожВідсьогодні реклама в Україні повинна бути українською мовою

Також передбачено побудову індивідуальної освітньої траєкторії. Цей механізм дає можливість кожному учню гнучко та з урахуванням власних потреб і талантів будувати своє навчання. Для роботи за індивідуальною траєкторією учень та/або його батьки повинні будуть звернутися із заявою до школи. Під це створюватимуть індивідуальний навчальний план, який писатимуть разом педагоги, батьки та учень, схвалюватиме педрада та затверджуватиме директор. Далі для підтвердження знань з предметів, які здобуваються поза закладом, проводиться звичайне річне оцінювання чи ДПА.

Якщо ж йдеться про підтвердження результатів за домашньою формою, школяру потрібно буде здавати семестровий контроль (тобто 2 на рік).

Також закон вперше відкриває можливість надання учням, що цього потребують, індивідуальних та/або групових консультацій на базі школи. Планується, що такі консультації оплачуватимуться за рахунок держави.

Водночас документ деталізує та доповнює положення закону «Про освіту» та встановлює конкретні види відповідальності за порушення академічної доброчесності.

Крім того, закон запроваджує право учнів обирати курси, навчальні предмети (інтегровані курси).

Також передбачено три адаптаційні цикли навчання – 1-2 класи, 5-6 класи та 10 клас та більше прав для учнівського самоврядування.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 16 січня, Верховна Рада ухвалила закон «Про повну загальну середню освіту» (№ 0901). Закон підтримали 327 народних депутатів.