Рада ухвалила заяву через розгляд апеляції українця в Італії / фото УНІАН

Верховна Рада звернулася до президента і парламенту Італійської Республіки з проханням забезпечити прозорість, об’єктивність та неупередженість апеляційного провадження стосовно старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа.

За постанову, якою схвалено заяву Верховної Ради «Щодо кримінального переслідування старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа в Італійській Республіці», проголосувало 323 народних депутата України.

В заяві йдеться, що парламент поважає незалежність та авторитетність судової гілки влади Італії, але вважає, що рішення суду порушує права українського військовослужбовця та завдає шкоди іміджу України.

Відео дня

«Верховна Рада України вважає рішення суду міста Павія (регіон Ломбардія, Італійська Республіка) від 12 липня 2019 року стосовно громадянина України Віталія Марківа таким, що завдає шкоди суверенним правам Держави Україна», - сказано в заяві.

ВР вважає, що справа Марківа «продемонструвала очевидні порушення принципів верховенства права, гарантій на справедливий суд та одного з ключових принципів кримінального процесу – презумпції невинуватості». Парламент України звертає увагу, що процес «проходив у глибоко антиукраїнській атмосфері, докази сторони обвинувачення базувалися на чутках та упередженнях, суд відхилив запит на проведення огляду місця події на горі Карачун (поданий захистом B. Марківа), а ймовірна причетність російської та проросійської сторони, присутніх там під час трагедії, не розслідувалась».

Також наголошується, що під час судового розгляду не було надано чітких однозначних доказів вини українських військових, взагалі, чи Марківа.

Читайте такожNew York Times: Вирок українцю Марківу виявив проникнення пропаганди Росії в суди Італії

ВР протестує проти звинувачення України у порушенні міжнародного гуманітарного права та залучення Української держави до згаданої справи як цивільного відповідача, адже це протирічить основним принципам міжнародного права щодо юрисдикційних імунітетів іноземних держав.

Парламент України категорично засуджує використання неприйнятних формулювань в матеріалах вироку, згідно з якиими українська армія є «повсталими українцями, що захопили «Карачун», стверджується, що «стріляти по цивільних було звичним способом дій української армії та НГУ», а військові дії на Сході України називаються «триваючою громадянською війною».

Як повідомляв УНІАН, заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Роккеллі та його російського колеги Андрія Миронова під Слов'янськом 24 травня 2014 року.

Читайте такожУ Києві відбувається марш на захист незаконно засудженого в Італії нацгвардійця Марківа (відео)

За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголошували, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.

12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення. Також Марківа зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.

Президент Володимир Зеленський доручив керівництву МЗС та Генпрокуратури терміново зайнятися питанням повернення Марківа на батьківщину.

20 листопада Україна подала апеляційну скаргу на вирок Марківу. Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.