В Одесі відбувся урочистий випуск молодих офіцерів ВМС України. Хлопці отримали лейтенантські погони, дипломи та кортики. 

Читайте такожРосія призупинила слідство у справі звільнених із полону українських моряків – Полозов

Відео дня

Як йдеться в сюжеті ТСН, цей випуск особливий – перший суто одеський. Майбутні лейтенанти починали вчитися тут  в 2014 році, коли виш через окупацію змушений був перебазуватися з Криму. Із 46 офіцерів 19 вже встигли послужити за контрактом, п’ятеро з досвідом війни на Донбасі.  

Їм вручають дипломи  і започатковують нову, одеську традицію — погони та кортики синам одягають батьки. До цього випуску лише у вересні минулого року приєдналися двоє офіцерів, які не змогли закінчити навчання зі своїм курсом, бо дев’ять місяців  провели в російській в’язниці. Їх полонили під час захоплення кораблів ВМС у Керченській протоці у листопаді 2018 року. 

"Кожен, хто вступає на службу в Збройні Сили України, він знає, на що він іде, ну і так, деякий досвід ми отримали, і цей досвід повинні сприймати таким, яким він є", - розповів випускник Владислав Костишин. 

"Ми ще в 2014 році пережили кримські події, коли співали Гімн. Тоді визначився весь наш курс, що потрібно служити Україні", - нагадав випускник Богдан Головаш. 

Вже в неділю молоді офіцери заступають на бойове чергування: Богдан Головаш займатиметься ремонтом, а згодом і ходовими випробуваннями обстріляного росіянами бронекатера "Бердянськ". На ньому вже закінчили працювати експерти. 

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.  Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, трьох з яких було поранено, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ. 

7 вересня 2019 року моряки повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами. 18 листопада РФ повернула Україні захоплені буксир «Яни Капу» і катери «Бердянськ» і «Нікополь». 

20 листопада кораблі прибули в порт Очакова. Командувач ВМС України адмірал Воронченко заявив, що росіяни «угробили» українські судна, зняли навіть «плафони, розетки й унітази».