У судах посилять заходи безпеки / фото УНІАН

В українських судах посилять заходи безпеки після інциденту в Приморському районному суді Одеси, в якому обвинувачуваний у вбивстві В'ячеслав Гаркавий погрожував підірвати гранату, яку він зміг пронести до залу суду.

Про це сказано в заяві Вищої ради правосуддя на сайті «Судової влади України».

Відзначається, що 3 березня рада розглянула повідомлення суддів зазначеного райсуду Віктора Іванова і В'ячеслава Бондаря, які виявились заручниками в залі засідань, де обвинувачуваний погрожував підірвати гранату, яка згодом виявилась муляжем.

Відео дня

Вивчивши ситуацію, Вища рада правосуддя вирішила звернутися в Службу судової охорони з проханням посилити охорону судів і суддів під час розгляду кримінальних справ.

Читайте такожСуд залишив під вартою фігуранта справи Гандзюк Павловського (відео)

Зокрема в Державну судову адміністрацію - з приводу перевірки організації роботи судів і забезпечення їх техзасобами - системами відеоспостереження, стаціонарними металодетекторами, ручними металошукачами, турнікетами, камерами схову.

Крім того, рада звернеться до Національної гвардії України і в МВС щодо проведення службового розслідування обставин, викладених Івановим і Бондарем.

Зокрема, з проханням перевірити дотримання вимог Інструкції з організації конвоювання і тримання в судах обвинувачуваних.

Також рада звернеться до Офісу Генерального прокурора, СБУ й Національної поліції з вимогою надати інформацію про розкриття та розслідування справи, відкритої у зв'язку з вищезгаданою подією.

Як повідомляв УНІАН, 28 лютого в Приморському районному суді Одеси озброєний гранатою обвинувачуваний у вбивстві В'ячеслав Гаркавий взяв у заручники суддів. Начальнику регіонального главку Нацполіціі Олегу Беху вдалося переконати чоловіка в необхідності здати боєприпас. Експертиза показала, що це був муляж. У поліції призначено службове розслідування. Підозрюваного тимчасово переведено із СІЗО в ІТТ. Він стверджує, що кримінальне провадження щодо нього сфальсифіковано.

Майже всіх учасників судового процесу, які перебували в залі, було виведено із залу, в якому близько двох годин залишалися в заручниках судді Віктор Іванов і В'ячеслав Бондар.