Затриманим інкримінують участь у діяльності терористичної організації / facebook.com/crimeansolidarity

У результаті обшуків в окупованому Росією Бахчисараї затримано п'ятьох кримських татар, одного з них після допиту відпустили.

Читайте такожУ Криму російські силовики проводять обшуки в будинках кримських татарПро це у Facebook повідомила кримськотатарська активістка Лутфіє Зудієва.

Вона зазначила, що станом на 10:30 було затримано Енвера Мустафаєва, Амета Сулейманова, Рустема Сейтмеметова і братів Сейтумера і Османа Сейтумерових.

Відео дня

"Сьогодні співробітники ФСБ сфабрикували ще одну політично вмотивовану справу - третю Бахчисарайську групу у "справі Хізб ут-Тахрір", - написала Зудієва.

За словами активістки, усім затримання інкримінують скоєння злочину за ч. 2 ст. 205.5 (участь у діяльності терористичної організації) КК РФ, а Сейтумеру Сейтумерову, який у кінці 2017 року переїхав до Києва, - за ч. 1 ст. 205.5 (організація діяльності терористичної організації) КК РФ.

Пізніше Зудієва уточнила, що 66-річного Мустафаєва після допиту відпустили з будівлі ФСБ РФ.

За її словами, обшуки в інших будинках тривають.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 11 березня, в місцях компактного проживання кримських татар в окупованому Бахчисараї і Бахчисарайському районі російські силовики проводять обшуки.

За фактом незаконних обшуків прокуратура АРК порушила кримінальне провадження.

Затримані кримські татари / facebook.com/lutfiye.zudiyeva

Читайте такожКулеба про обшуки у домівках кримських татар: усі дії фіксуємоДовідка УНІАН. 12 жовтня 2016 року в Криму були проведені обшуки в п'яти мусульманських сім'ях. В результаті обшуків були затримані п'ять кримських татар, яких звинуватили в участі в забороненої в Росії та анексированому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір»: Рустема Ісмаїлова, Узеіра Абдуллаєва, Теймура Абдуллаєва, Еміля Джемаденова, Айдера Саледінова.

18 червня 2019 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив: Теймура Абдуллаєва до 17 років ув'язнення в колонії суворого режиму, Узеіра Абдуллаєва – до 13 років, Ісмаїлова – до 14 років, Саледінова і Джемаденова – до 12 років.

24 грудня Верховний суд РФ «пом'якшив» вирок: Абдуллаєву – на 16,5 років і 1 рік і 4 місяці адміністративного нагляду, Абдуллаєву - на 12,5, Ісмайлову – на 13,5, Джемаденову і Саледінову – на 11,5.

13 лютого 2020 року мати братів Абдуллаєвих повідомила, що 10 лютого їх етапували з СІЗО, розташованого в Таганрозі Ростовської області, однак працівники слідчого ізолятора не повідомили, куди відвезуть політв'язнів. Після цього кримські татари пробули кілька тижнів у СІЗО Уфи, звідки їх етапували 7 березня.