REUTERS

Іранська влада, що напередодні заявляла про готовність передати «чорні скриньки» з борту збитого українського Boeing, передумала це робити через спалах коронавірусу в країні.

Про це повідомляє CBC з посиланням на коментар директорки Канадської ради з безпеки транспорту Кеті Фокс.

Читайте такожУ "Борисполі" заклали сквер пам’яті жертв збитого в Ірані літака МАУ (відео, фоторепортаж)

Відео дня

5 березня іранці попередили Канаду про скасування передачі на експертизу «чорних скриньок», оскільки «проблеми з коронавірусом у державах» впливали на можливість чиновників Ірану виїжджати за кордони країни.

«Був план доставлення рекордерів до України. Але це відклали через спалах COVID-19 в Ірані. Це впливає на їхню можливість подорожувати в цей час», – сказала Фокс.

Нагадаємо, 12 березня посол України в Канаді Андрій Шевченко написав у Twitter, що іранська сторона погодилась передати «чорні скриньки» Україні зі збитого літака Міжнародних авіаліній під Тегераном.

Довідка УНІАН. В Ірані 8 січня розбився літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебувало 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини й Великої Британії.

Через три дні президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

3 лютого директор з розслідування нещасних випадків в іранській Організації цивільної авіації Хасан Резайфар заявив, що Іран більше не ділитиметься з Україною доказами у справі щодо збиття літака МАУ через те, що дані розслідування «злили» українським ЗМІ.

4 лютого країни-учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ заявили, що вимагають від Ірану негайно передати групі «чорні скриньки» зі збитого лайнера.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не має наміру віддавати «чорні скриньки» зі збитого літака МАУ, але й не розшифровуватиме їхні дані без участі зацікавлених сторін.

4 березня тоді ще міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що МЗС з РНБО активно працюють над тим, щоб саме Україна забрала бортові самописці, так звані "чорні скриньки", зі збитого в Ірані літака МАУ.