Фото: REUTERS

Прокуратура Автономної Республіки Крим надасть правову оцінку введенню Російською Федерацією заборони для українців володіти землею в окупованому Криму.

Як йдеться у повідомленні на сайті прокуратури АРК, в рамках кримінального провадження, розпочатого раніше за фактом привласнення державної і приватної власності, в тому числі й земельних ділянок, на тимчасово окупованій території півострова, прокуратура Криму надасть правову оцінку вказаному документу.

Читайте такожВ Україну вчора в’їхало 15 тисяч осіб: у одного українця в "Борисполі" виявили коронавірус

Відео дня

"Привласнення РФ державної власності України та приватної власності населення є серйозним порушенням норм міжнародного гуманітарного права, зокрема ст. 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та ст. ст. 46, 53, 55, 56 IV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі 1907 року, а також є воєнним злочином згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (ст. 8 (2) (а) (IV)", - наголосили у відомстві.

Нагадується, що президент держави-окупанта 20 березня підписав указ, яким до переліку територій РФ, на яких іноземні громадяни, особи без громадянства та іноземні юридичні особи не можуть мати у власності земельні ділянки, незаконно включено окремі райони тимчасово окупованої території півострову Крим.

Довідка УНІАН. Прокуратурою автономії здійснюється процесуальне керівництво у ряді кримінальних проваджень за фактами захоплення та привласнення державою-окупантом на території півострову Крим будівель, споруд, земельних ділянок, автотранспортних засобів, іншого рухомого та нерухомого майна, що перебуває у державній власності та власності фізичних і юридичних осіб.

З даними прокуратури АРК, у ході досудового розслідування вдалося встановити більш ніж 4 тисячі захоплених окупаційними "органами влади" об’єктів, вартістю понад 60,2 млрд грн. Судами за клопотаннями прокурорів накладено арешт на майно загальною вартістю близько 4,1 млрд грн.

У 2017 році прокуратурою спрямовано інформаційне повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), яке стосувалось незаконного привласнення державної і приватної власності на окупованому півострові.

Як повідомляв УНІАН, 25 березня постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич назвав воєнним злочином введення російськими окупантами заборони для українців володіти землею в окупованому Криму.