Иллюстративная фотография / Фото УНИАН

Представники громадського формування «Аскер», організованого учасниками акції громадської блокади Криму, готові приступити до спільного несення служби на кордоні з півостровом.

Про це в коментарі для Крим.Реалії розповіла активістка блокади Евеліна Аріфова.

Читайте такожВ Україні підрахували збитки від анексії Криму Росією

Відео дня

За її словами, формування було офіційно зареєстровано, пройдено всю документальну процедуру для несення служби на контрольних пунктах на адмінкордоні. Активісти пройшли курс підготовки з українськими прикордонниками, здали іспити. Ті, хто склав іспит, мають відповідні посвідчення і пов'язки. Також Держприкордонслужбі України були передані графіки чергувань.

Аріфова уточнила, що заступати на чергування активісти планують найближчим часом. Орієнтовно, на цьому тижні. У Держприкордонслужбі України точну дату також поки не оголошують.

Активісти підкреслюють, що «спільне несення служби з прикордонниками – новий формат заходів щодо блокади півострова». Тепер активісти не будуть зупиняти машини на своїх блокпостах, а чергуватимуть на пунктах пропуску разом з прикордонниками на офіційних підставах.

20 вересня 2015 року розпочалася безстрокова акція по блокуванню вантажного транспорту, який прямує у Крим з продуктами і товарами, ініційована лідерами кримських татар.

Читайте такожПравозахисники: Росія створила атмосферу страху і репресій в анексованому Криму

В середині січня 2016 року акція з блокади Криму змінила формат. Учасники блокади готувалися до спільного несення служби з українськими прикордонниками у складі об'єднання «Аскер».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».