Ілюстрація REUTERS

За три роки окупації в Криму зросли не тільки зарплати, але й ціни на все — від продуктів до нерухомості. А ще кримчани навчилися скаржитися на будь-які побутові проблеми одразу Путіну й отримали гігантський фетиш — споруджуваний Керченський міст. Про це йдеться в статті "Нового времени".

Журналісти розповіли, що у порівнянні з аналогічними українськими показниками все виглядає краще. Але кримчани живуть не в Україні, а "русский мир" з легкістю з'їдає всі фінансові бонуси від "повернення у рідну гавань".

"Наші ціни порівнянні з московськими,— розповідає Соколан.— Всі шоковані: ті зарплати, які люди вважали космічними при українських цінах, тепер з'їдаються геть".

Відео дня

Читайте такожВ анексованому Криму окупанти спалили сири та ковбаси із України та Європи

Варто зазначити, що "з'їлося" багато чого: обсяг зовнішньої торгівлі Криму в 2016 році став у 14 разів нижчим, ніж був у 2013-му — $155 млн проти $2,2 млрд. Експорт впав у 18,7 разів. Ціни на продукти за три роки зросли на 216%. Підприємці зникають як клас: кількість юросіб скоротилася в 2,4 рази, а фізосіб — в 3,4 рази. Число туристів зменшилося у п'ять разів. Зросла вартість оренди квартир, проїзд у транспорті.

"Найбільш комфортно почуваються в Криму військовослужбовці і бюрократи. Перші отримують від 30-100 тис. руб. (13,4–44,7 тис. грн). Але навіть їм далеко до "білої кістки": майже всі співрозмовники зазначають, що кримські держслужбовці стали своєрідними небожителями", - звертають увагу в НВ.

Але життєві труднощі не виводять кримчан на вулиці з протестами. І Юсуф Куркчі, перший заступник міністра Міністерства з питань тимчасово окупованих територій України, знає чому: на півострові в кілька разів збільшилася кількість поліцейських і подвоївся прокурорський корпус. Це знак того, що влада посилює тиск на суспільство й вже активно обробляє інакомислячих.

"До президента Росії звертаються не лише поодинокі пікетувальники. На півострові це вже стало традицією — в будь-яких проблемах можна звинувачувати місцеву владу, а за справедливість варто звертатися виключно до господаря Кремля", - зазначають журналісти.

Водночас, всі сподівання кримських чиновників спрямовані на Керченський міст — споруду, яка повинна зв'язати Керченський і Таманський півострови. Наприкінці 2018-го "влада" планує відкрити по ньому автомобільний рух, а роком пізніше — залізничний. Але жоден міст не зніме півострів з дотаційної голки, наголосили в НВ.

Повний текст статті читайте у свіжому випуску журналу "Новое время" від 8 вересня

Як повідомляв УНІАН, окупанти хизуються тим, що підняли залізничну арку Керченського мосту на опори.