Сергій КУПРІЯНОВ
НАК "Нафтогаз України" повністю розплатився за червневі поставки газу. Про це заявив офіційний представник "Газпрому" Сергій КУПРІЯНОВ, повідомляє РІА “Новости”.

За словами представника російського концерну, відбір газу з труби українською стороною в червні становив близько 33 мільйонів кубометрів на добу.

6 липня про повну оплату поставок російського газу в червні заявив прес-секретар "Нафтогазу України" Валентин ЗЕМЛЯНСЬКИЙ. За його словами, в червні 2009 року Україна спожила 1,1 мільярда кубометрів газу. При цьому точної суми, переведеної на рахунки "Газпрому", названо не було. Як очікується, в третьому кварталі поточного року "Нафтогаз" отримуватиме російське паливо по 198 доларів за тисячу кубометрів.

Відео дня

Згідно з контрактом, укладеним між "Газпромом" і "Нафтогазом України" в січні 2009 року, українська сторона зобов`язується перераховувати кошти за споживаний газ не пізніше сьомого числа кожного місяця, наступного за місяцем поставок. У випадку, якщо цю умову Україною буде порушено, російська сторона може перейти на авансову систему платежів зі стовідсотковою оплатою.

"Нафтогаз" також подав заявку на поставки газу в липні в обсязі 120 мільйонів кубометрів на добу, збільшивши в перший тиждень липня фактичний відбір газу з труби в чотири рази. "Очевидно, що більша частина цього газу не продається зараз споживачам, а закачується в підземні сховища, а значить, платіж на початку серпня стане певним рубежем і для української компанії, і для країн, зацікавлених у транзиті через Україну. Адже рішення щодо спільного фінансування "Нафтогазу", до чого російська сторона закликає вже давно, поки не знайдено", - пояснив С.КУПРІЯНОВ.

За російськими оцінками, Україні необхідно закачати в підземні сховища газу (ПСГ) близько 19,5 мільярдів кубометрів для підготовки до зимового опалювального сезону. 24 червня 2009 року прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО повідомила, що в ПСГ було закачано 1,1 мільярда кубометрів газу.