Неплатежі населення за житлово-комунальні послуги охоплять всю Україну. Такий прогноз УНІАН зробив глава Асоціації теплотехнічних компаній України (АТКУ) Віталій ЯКОВЕНКО.

За його словами, приклад киян, що відмовляються платити за комунальні послуги з відверто і неаргументовано завищеними тарифами при збереженні низької якості послуг, пошириться по всій Україні.

Зокрема, він відзначив, що лише 24% киян сплатили рахунки за ЖКП. До підвищення тарифів населення платило близько 186 млн. грн., а після - лише 73 млн. грн., хоча міські власті розраховували отримати близько 360 млн. грн.

Відео дня

На думку глави АТКУ, політична складова цього бойкоту киян незначна.

«Левова частка їх незадоволення викликана невідповідністю ціни і якості послуг, що надаються, а також відсутністю альтернативи серед постачальників цих послуг і невідповідністю в розрахунках з обслуговування прибудинкових територій», - сказав він.

При цьому В.ЯКОВЕНКО наголосив, що у регіонах у разі підвищення тарифів на ЖКП населення матиме трохи інші мотивації не платити, ніж кияни.

«Підґрунтя незадоволеності в регіонах лежатиме у сфері теплопостачання і гарячого водозабезпечення. Саме ці сфери в регіонах найбільш проблемні, і саме тут не відбувається жодних змін на краще. Централізовані систем не модернізуються, вони руйнуються, стають все більш небезпечними і ненадійними, а влада продовжує нав`язувати людям ці послуги і забороняти їм самим вирішувати проблеми опалювання і гарячої води альтернативними системами», - пояснив глава АТКУ.