Валерій Пшеничний
Виконуючий обов’язки голови Конституційного Суду України Валерій ПШЕНИЧНИЙ заявляє, що обіймає цю посаду на законних підставах.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні в інтерв’ю журналістам у Києві.

За словами В.ПШЕНИЧНОГО, є ухвала суду (Кам’янобрідського райсуду Луганської області), якою призупинено дію президентського указу про його звільнення з посади судді КС. Водночас В.ПШЕНИЧНИЙ зазначив, що не бажає обіймати цю посаду, але змушений, оскільки це передбачено законом про КС. «Якщо ви думаєте, що я з радістю виконую обов’язки (голови КС – УНІАН), - ви помиляєтесь. Зараз очолювати суд може тільки камікадзе. …Я не хочу виконувати обов’язки, але по закону повинен», - сказав В.ПШЕНИЧНИЙ. За його словами, згідно з законом про КС, в разі відсутності голови суду його обов’язки виконує старший за віком суддя.

Відео дня

Відповідаючи на запитання журналістів, яке стосувалося звільнення за власним бажанням голови КС Івана ДОМБРОВСЬКОГО, В.ПШЕНИЧНИЙ відповів, що «ДОМБРОВСЬКИЙ по-людськи попросив його звільнити, приніс папку зі своїми хворобами…».

Водночас, він підкреслив: «Якщо я не мав би права займати посаду, я б у зал не зайшов».

В.ПШЕНИЧНИЙ також повідомив, що має намір найближчим часом оскаржити у Дніпровському районному суді Києва указ про його звільнення з посади судді КС.

Також В.ПШЕНИЧНИЙ зазначив, що має намір звернутися до відповідних правоохоронних структур з проханням надати йому охорону.

Як повідомляв УНІАН, Президент Віктор ЮЩЕНКО своїми указами від 30 квітня, 1 і 10 травня звільнив з посад суддів Конституційного Суду України у зв`язку з порушенням присяги Сюзанну СТАНІК, Валерія ПШЕНИЧНОГО і Володимира ІВАЩЕНКА.

Кіровський райсуду Донецька припинив дії указів Президента про звільнення С.СТАНІК і В.ПШЕНИЧНОГО.

16 травня Донецький апеляційний адміністративний суд припинив виконання судової постанови Кіровського райсуду щодо указів Президента про звільнення суддів КС С.СТАНІК і В.ПШЕНИЧНОГО.

Однак Кам`янобрідський райсуд Луганської області ухвалив рішення поновити на посадах суддів Конституційного Суду В.ПШЕНИЧНОГО, С.СТАНІК і В.ІВАЩЕНКА.

17 травня відбулося засідання Конституційного Суду України, на якому було прийнято рішення звільнити І.ДОМБРОВСЬКОГО з посади голови КС за власним бажанням. Обов’язки голови КС покладено на звільненого указом Президента заступника голови КС В.ПШЕНИЧНОГО.