Як пише газета "Сегодня" в номері від 29 березня, в Україні збільшилася кількість афер з платіжними картками, тільки за минулий рік шахраї зняли з чужих рахунків десятки мільйонів гривень.

«Недавно в Західній Україні було затримано угруповання іноземців, яке приїжджало випробувати наші банкомати», — повідомив видання працівник одного з найбільших банків.

В МВС повідомили, що обговорюють з банкірами, як протистоятимуть аферистам під час футбольного чемпіонату.

Відео дня

За словами голови Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем Олександра Карпова, аферисти широко використовують метод перехоплення реквізитів тих користувачів, які розплачуються за покупки в інтернеті, підключеним через wi-fi.

«Знизити кількість шахрайств не можна, але можна тримати їх під контролем. Відомо, що в 86% випадках використання підроблених карток в українській банкоматній системі — це картки банків-нерезидентів. Це злочин, але в офіційну статистику ці дані не потрапили (за офіційною статистикою НБУ, аферисти минулого року зняли понад 9 млн. грн., від незаконних дій постраждав 51 банк), — зазначив О.Карпов. — Тобто аферисти десь узяли реквізити і пішли вилучати гроші з банкоматів».

За його словами, дані про реквізити платіжної картки можуть запитувати і електронною поштою, і через фальшиві СМС від банків. Потім ці дані, як зазначив О.Карпов, використовуються в інтернет-шахрайствах, де фізична присутність картки не обов`язкова.