Як виявилося, банк, який вибрало вугільне відомство для обслуговування робітників, просто не в змозі впоратися з обслуговуванням десятків тисяч гірників, пише газета Комсомольская правда в Україні.

Першими про нові проблеми повідомили працівники однієї з шахт об'єднання "Шахтарськантрацит", які на початку грудня без яких-небудь причин та пояснень отримали наказ терміново підписати договір про виплату зарплати на карти одного з великих російських банків - Альфа-банку. До цього шахтарі вже кілька років отримували гроші за картками українських банків, і в принципі, не скаржилися на обслуговування. Як виявилося в ході розслідування газети, така проблема з'явилася не тільки у жителів Шахтарська - жорсткий наказ про переведення шахтарів в банк, який вибрало керівництво галузі, отримали всі шахти Донецької області, а це більше 7 тисяч чоловік. Зі слів шахтарів, подібні "команди" вже надійшли на шахтоуправління "Сніжнеантрацит", "Селидіввугілля", шахтоуправління ім. Леніна (м. Макіївка), ВК "Краснолиманська", "Добропіллявугілля", "Донвуглереструктуризація".

Газета зазначає, що в багатьох містах і гірняцьких селищах регіону немає банкоматів і відділень цього банку. Як кажуть самі гірники, сьогодні в деяких містах вони змушені всім колективом на морозі стояти в чергах для того, щоб отримати зарплатну картку, так як у невеликих містах є всього лише одне відділення нового "шахтарського" банку, який фізично не може обслуговувати таку кількість відвідувачів . Отримувати гроші в чужих банкоматах дуже накладно - щоб просто подивитися баланс карти доведеться викладати зі своїх грошей за банківську комісію.

Відео дня

"Коли це все вводили, ми взагалі були проти карток, але сьогодні звикли працювати зі своїми банками - знімати не всю зарплату, а скільки потрібно, адже банкомати були на кожному кроці, - журиться один зі співробітників, що працює на шахті в Сніжному більше 20 років , але побоявся назвати себе через можливий тиск адміністрації. - Як тепер жити - з ночі займати черги, чи що? Але нам діватися нікуди, кажуть, або йдеш в Альфа-банк, або звільняєшся. А шахта - це для мене все життя, тут нам діватися більше нікуди ".

Як кажуть юристи, згідно зі ст. 4 і 25 Закону України "Про оплату праці" кожен співробітник у праві самостійно обирати спосіб отримання зарплати, і тим більше вибирати банк, за картою якого отримувати чесно зароблені гроші. "У разі примусового переведення на обслуговування в інший банк, будь-яка людина зможе легко відстояти свої права в суді, каже юрист-правозахисник Сергій Ляшенко. - Кожному співробітникові достатньо подати заяву до бухгалтерії або канцелярію своєї організації, що б зарплата виплачувалася на вказану карту. До працівника не можуть бути застосовані жодні адміністративні заходи ".