Українці, чомусь, більше люблять Росію

Про це свідчать передані УНІАН результати спільного дослідження ставлення населення України та Росії одне до одного, Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) та Левада-Центру (Росія).

Зазначається, що, як і раніше, ставлення українців до Росії краще, ніж ставлення росіян до України. Порівняно з опитуванням вересня 2012 року, добре ставлення українців до Росії несуттєво збільшилося, з 83% до 85% (різниця статистично незначуща). Разом з цим, кількість погано налаштованих до Росії дещо зменшилася – з 11% до 8% (різниця статистично значуща). 7% опитаних не змогли відповісти на запитання.

За регіональним розподілом, як і завжди, більшість позитивно налаштованих до Росії українців сконцентровано у Східному (94%) та Південному регіонах (92%), найменше їх у Західному регіоні (68%). У Центральному регіоні позитивно ставляться до Росії 86%. Порівняно з вереснем 2012 р., ця кількість статистично значуще збільшилася у Західному (з 63% до 68%) та Східному регіонах (з 90% до 94%).

Відео дня

Ставлення до України в Росії за цей період статистично не змінилося – кількість позитивно налаштованих складає 74%, негативно – 18%, не змогли відповісти на запитання 10%.

На запитання «Якими б Ви хотіли бачити відносини України з Росією?» і в Україні, і в Росії більшість опитаних відповіли, що хотіли б, щоб обидві країни були незалежними, але дружніми державами – з відкритими кордонами, без віз та митниць (в Україні – 68%, у Росії – 64%). В Україні ця кількість зменшилася з вересня на 4%, в Росії, навпаки, – на 4% збільшилася.

Практично не змінилася кількість тих, хто хотів би мати більш ізольовані відносини між Україною та Росією – із закритими кордонами, візами та митницями. У Росії та в Україні таку відповідь однаково дали 13% опитаних.

Об‘єднання в єдину державу в Росії бажають 18% опитаних, в Україні – 16%. Суттєвих змін порівняно з вереснем 2012 р. у поглядах росіян та українців на це запитання не виявлено. Але протягом останнього року (з лютого 2012 р. до лютого 2013 р.) частка росіян, яки б хотіли, щоб Росія об‘єдналася з Україною в одну державу, стала дещо більшою, ніж відповідна кількість українців, в той час як у попередні роки прихильників об‘єднання в одну державу було більше серед українців, ніж серед росіян.

*** Київський міжнародний інститут соціології з 8 по 17 лютого 2013 провів всеукраїнське опитування громадської думки. Методом інтерв'ю опитано 2032 респонденти, що мешкають в усіх областях України (включно з містом Києвом) та в АР Крим за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% - для показників, близьких до 25%, 2,0% - для показників, близьких до 10%, 1,4% - для показників, близьких до 5%.

Дослідження Левада-Центру, що репрезентативне для дорослого населення Росії, проводилося 18-21 січня 2013 року. Опитано 1601 респондент віком від 18 років, у 127 населених пунктах.