Сьогодні день Усічення голови Іоанна Хрестителя

Як повідомляє Релігійно-інформаційна служба України (РІСУ), віряни у цей день дотримуються суворого посту.

Про мученицьку смерть Івана Предтечі детально розповідається в Євангелії від Марка. Іван Хреститель засуджував царя Ірода за те, що той жив із дружиною свого рідного брата – Іродіадою. Відтак жінка захотіла помститися Іванові і таким чином приховати свій ганебний вчинок. Одного разу, коли Ірод святкував свій день народження, для нього танцювала танець донька Іродіади – Саломея. Цей танець дуже сподобався Іродові і він пообіцяв дівчині, що виконає будь-яке її бажання. Дівчина, за намовою матері, попросила відсікти Іванові Хрестителю голову. Ірод не відмовив, і голова Івана була відтята.

За переказом, Іродіада закопала його голову в нечистому місці. Але Іоанна, дружина Іродового домоправителя Хузи, поховала голову Івана Хрестителя в глиняній посудині на горі Оливній. Тіло Івана Хрестителя взяли тої ж ночі його учні поховали в Севастії, там, де стався злочин.

Відео дня

На тему: Сьогодні святкують Успіння Пресвятої Богородиці (перша Пречиста)

362 року за наказом імператора Юліана Відступника язичники розкопали могилу Івана Хрестителя та намагалися спалити його останки, та християнам вдалося викупити частину та переправити в Олександрію.

Усічення голови Івана Хрестителя, якого ще називають Предтечею, за переказами, відбулося 32 року після Різдва Христового, та точна дата цієї події невідома. Відповідно до однієї з поширених версій 11 вересня (29 серпня за новим стилем) цю подію почали вперше поминати в Олександрійській Церкві на противагу святкуванням олександрійського нового року, початок якого припадав на цей день. І у Вірменії згадку про усічення голови Предтечі встановили цього дня, оскільки там також він був першим днем новоліття.

Згідно з переказами, поминати день усічення голови Предтечі Господнього Івана почали ще його учні. Але традиція остаточно сформувалися в V ст.

Пам'ять про Івана Хрестителя або Івана Предтечу у східній літургійній традиції має особливе місце.

Канон на Усічення голови Івана Хрестителя, який вміщений у сучасних богослужбових книгах, уклав преподобний Андрей Критський, який також є автором відомого покаянного Великого канону.

В Україні вважається, що цього дня не можна їсти нічого круглого або червоного, не можна нічого різати або брати в руки ріжучі предмети.