Гривня

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник директора- розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик у ході круглого столу на тему реформування системи гарантування вкладів фізичних осіб.

На тему: Експерт: Українці стали переводити валютні депозити в гривневі

«На прикладі двох ліквідовуваних банків ми бачимо, що необхідно зробити наступний крок, щоб захистити в тому числі й ці категорії вкладників. Зараз тривають дискусії щодо доцільності розширення переліку суб`єктів, на яких поширюватимуться гарантії фонду», - сказав представник Фонду у відповідь на запитання кореспондента УНІАН про наміри Фонду щодо захисту коштів представників малого та середнього бізнесу за прикладом деяких європейських країн.

Відео дня

Водночас, за словами Оленчика, говорити про те, що малий і середній бізнес буде захищений гарантіями фонду, ще рано. «Ми ініціювали цю дискусію. І вже до кінця року може бути сформована спільна позиція фонду, Національного банку та Міністерства фінансів, на підставі якої виникнуть ті або інші законодавчі ініціативи», - сказав він.

Також Оленчик зазначив, що поле питань, які необхідно врегулювати в рамках реформування системи гарантування вкладів, достатньо широке, але фонд працює над їх вирішенням. «В одному законі в один крок ми не можемо вирішити всі проблеми. Деякі питання ми залишили на наступний крок. Якщо подивитися стратегію фонду на 2013-2017 роки, то питання, які ви піднімаєте, там є. Але остаточне рішення залежить не лише від нас. Реформи не закінчилися, вони тривають», - резюмував представник фонду.

Довідка УНІАН. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб створено в лютому 1999 року і є державною спеціалізованою установою, яка виконує функції державного управління в сфері гарантування вкладів фізосіб і виведення неплатоспроможних банків із ринку. З жовтня 2012 року розмір гарантованої суми вкладів встановлено на рівні 200 тис. грн.

Фонд не відшкодовує кошти суб`єктам підприємницької діяльності, власникам ощадних сертифікатів на пред`явника, вкладів у банківських металах і вкладів, що перевищують розмір гарантованого відшкодування. Розрахунки з такими вкладниками, як і з іншими кредиторами ліквідовуваного банку, проводяться за рахунок коштів, отриманих у результаті реалізації майна банку, у визначеній законодавством черговості. Згідно з цією черговістю, вимоги вкладників — фізичних осіб у частині, що перевищує виплачене фондом відшкодування, здійснюються в четверту чергу. Вимоги кожної наступної черги задовольняються по мірі надходження коштів від реалізації майна й повного задоволення вимог попередньої черги, при цьому в разі браку коштів для задоволення всіх вимог у черзі вони задовольняються пропорційно.