Усі випускники шкіл за бажанням матимуть змогу пройти пробне тестування.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні заявив директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор ЛІКАРЧУК на прес-конференції з приводу проведення зовнішнього незалежного оцінювання випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти в 2008 р.

Однак, звернув він увагу, пробне зовнішнє оцінювання буде платним. Вартість тестування за один предмет коливатиметься в межах від 17 до 50 грн. залежно від того, чи це тестування за повною процедурою, чи це просто самостійна спроба заповнити бланк і отримати ключ правильних відповідей. Існує ще форма кореспондентського пробного тестування – по пошті.

Відео дня

У свою чергу міністр освіти і науки України Іван ВАКАРЧУК повідомив, що “в цілому на проведення зовнішнього тестування по країні потрібно 104 млн. грн., 52 млн. вже закладені”. 47% всіх коштів становитиме оплата праці людей, залучених до проведення зовнішнього тестування, решта піде на друк зошитів із завданнями і їх подальше транспортування.

“Завдання друкуються вже протягом трьох місяців. Вже виготовлено більше 50% примірників. В Інтернеті їх ще немає. Думаю, їх там і не буде”, - наголосив І.ВАКАРЧУК. Він також додав, що жодне завдання з тестів не буде виходити за межі шкільної програми.

І.ВАКАРЧУК також нагадав, що для учасників зовнішнього незалежного оцінювання, які здобували загальну середню освіту мовами національних меншин, за їх бажанням у 2008 році тести будуть перекладені російською, польською, румунською, угорською, молдавською, кримськотатарською мовами (за винятком тесту з української мови та літератури). “Всі тести будуть надруковані українською мовою. А для тих, хто навчався мовами національних меншин, поряд із завданням буде переклад”, - зауважив міністр.

На прес-конференції також було презентовано інформаційні посібники “Зовнішнє незалежне оцінювання” з прикладами можливих завдань і описом процедури тестування. Такі посібники вже з’явилися у шкільних бібліотеках.

Вже зареєструвалися 300 тис. бажаючих пройти тестування. В цілому, за словами міністра, у 2008 році очікується 500-530 тис. учасників зовнішнього оцінювання. Строк реєстрації спливає 20 лютого.