З нового навчального року 114 шкіл і дитячих садків міста Маріуполь переходять під захист Ajax. У школах і дитсадках встановлено 167 розумних систем безпеки, якими співробітники керують за допомогою смартфонів і через систему доступу Ajax. Будівлі захищені від вторгнення і потопу, а в разі небезпеки на місце виїжджає поліція.

Бездротове рішення Ajax дало змогу швидко убезпечити всі школи і дитсадки міста, без потреби у проведенні дорогого ремонту і штроблення стін старих будівель. На встановлення 100 датчиків на одному об’єкті у професійного інженера монтажу йшло 2-3 години. Лише за два місяці було встановлено 9 714 пристроїв.

Впровадження розумних систем безпеки коштувало міській адміністрації Маріуполя 17 мільйонів гривень. І вже наступного року місто зможе заощадити вдвічі більше — 38 мільйонів гривень.

Навіщо школам і дитсадкам розумні системи безпеки

У Маріуполі знаходиться понад 100 шкіл і дитсадків, які відвідують 51 тисяча дітей. Раніше за безпеку всіх будівель відповідала фізична охорона без належної підготовки.

Міська адміністрація шукала рішення для безпеки закладів, яке не вимагає будівельних робіт при встановленні (ремонт вплинув би на вартість проєкту) і яким легко можуть керувати співробітники шкіл та дитячих садків.

"Нам вдалося забезпечити всі навчальні заклади сучасною системою безпеки лише за два місяці, заощадивши колосальну кількість коштів. Таким проєктом може пишатися адміністрація кожного міста. Дивлячись на наш досвід переходу на бездротове рішення Ajax, наші колеги зі сфер охорони здоров’я, соціального захисту та комунальних підприємств вже розглядають систему Ajax для своїх установ", - сказав заступник міського голови Маріуполя з питань діяльності виконавчих органів міської ради Олександр Кочурін.

Рішення Ajax

Система Ajax захищає будівлі шкіл і дитсадків від вторгнення та потопу, керується з мобільного застосунку, підключається на пульт поліції та роками працює від батарей.

У кожній школі і дитячому садку встановлена централь системи Hub 2 Plus, датчики руху і відкриття на всі двері та вікна, датчики затоплення і датчики руху з фотокамерою для верифікації тривог, вулична сирена і ретранслятори радіосигналу для великих шкіл з товстими перекриттями.

Директори й співробітники керують режимами охорони, контролюють відкриття і закриття школи/садочка вранці та ввечері, в застосунках Ajax. Для керування системою на місцях також використовується настінна клавіатура.

"Цей проект показав, що команда адміністрації Маріуполя відкрита до інновацій та розвиває місто сучасними рішеннями. Встановлення розумної системи безпеки у школах та дитячих садках міста — успішний приклад економічно привабливого рішення, на який варто рівнятися усім іншим українським містам.

Цей кейс також вкотре показав, що системи безпеки Ajax адаптуються не лише під потреби житла та МСБ, але й великих інфраструктурних рішень міст. Ми плануємо масштабувати подібні проєкти в освітніх закладах в Україні та за кордоном", - сказав СМО Ajax Systems Валентин Гриценко.