Олександр Авдєєв

Місцева влада ось уже півроку позбавлена будь-яких повноважень, щоб протидіяти незаконному будівництву. За цей час число незаконних будівництв зросло в рази, а реформа державного архітектурно-будівельного контролю продовжує буксувати.

Про це, підбиваючи підсумки 6 місяців, що минули з моменту затвердження Кабміном рішення про реформу, пише в.о. начальника одеського ДАБК Олександр Авдєєв.

Він констатує, що процес впровадження і без того сумнівних змін порушений, а зволікання створюють додаткові лазівки для недобросовісних забудовників

Відео дня

«Згідно з планом, який досі висить на офіційному ресурсі, зараз у нас вже повноцінно повинна була б працювати Державна інспекція містобудування, мало б почати свою роботу Державне агентство з питань технічного регулювання в містобудуванні... нічого цього, однак, так і не сталося», - зазначає Авдєєв.

Причиною цієї проблеми чиновник вважає відсутність з боку держави системного бачення реформування системи будівельного контролю, а найбільш очевидними та шкідливими наслідками називає відсутність повноважень у місцевих контролюючих органів у будівельній сфері та стагнацію ринку.

За словами Авдєєва, реформа за початковим планом затягнулася вже як мінімум на чотири місяці довше обіцяного, а в парламенті не можуть прийти до єдиної думки ні щодо необхідних поправок до законодавчої основи змін, ні щодо вибору одного з альтернативних законопроектів. При цьому більшість цих проектів є щонайменше непроробленими, а в гірших випадках буквально мають на увазі тиск на бізнес. Ідеї, висунуті «офісом простих рішень» Міхеїла Саакашвілі, Олександр Авдєєв і зовсім вважає абсурдними.

Крім неясних перспектив, будівельна галузь і функціонуючі органи контролю вже зараз відчувають значні труднощі.

Підприємці опиняються в умовах нечесної конкуренції зі своїми недобросовісними «колегами», які часто здають в експлуатацію недобудовані об'єкти та уникають відповідальності завдяки хабарам.

 «...забудовники, які дорожать своєю репутацією, ніколи не підуть на подібні дії. Як і на те, щоб піддаватися тиску і оплачувати «корупційну ренту» за введення в експлуатацію будинків, будівництво яких йшло згідно вимог і нормативів, - пише про цю ситуацію Авдєєв. - Однак якщо нинішня ситуація продовжиться... гідні компанії будуть відчувати фінансові проблеми, і так перебуваючи в дуже складному становищі через економічну кризу. Вже сьогодні, тільки за даними Держстату, спад в будівництві досягає 5%».

Проте, на думку автора блогу, «точку неповернення» Кабмін в цьому питанні ще не пройшов, і ситуацію можна виправити, якщо скасувати всі введені для реалізації реформи зміни та мораторію і почати опрацьовувати нову концепцію, яка передбачала б максимальну передачу повноважень на місця. А головне - не нехтувати всебічним вивченням питання на користь популізму і «простих рішень».