В серпні 2022 року депутат від "Слуги народу" Владислав Трубіцин, якого НАБУ затримало на хабарі 1,2 млн грн, встиг провести чотири нібито благодійні аукціони для допомоги ЗСУ на загальну суму майже 15 мільйонів гривень.

На торги виставлявся антикваріат низької якості, який продавався завдяки шахрайській схемі за штучно завищеними цінами, а гроші від його продажу були розкрадені. Про це йдеться в журналістському розслідуванні Ярослава Бондаренка.

"Вирішивши що війна все спише, а у крайньому випадку друзі з ОП допоможуть "відмазати" - депутат організував серію аукціонів нібито на підтримку ЗСУ, а як виявилося що не на ЗСУ зовсім, а на підтримку самого депутата-хабарника. За 2022 рік Трубіцин встиг розпіарити і провести 4 аукціони на загальну суму майже 15 мільйонів гривень. Проте гроші адресовані з продажу нібито антикваріату та старовинних книг так і не знайшлись на рахунках заявленого благодійного фонду "Рідна Оболонь", - зазначає Бондаренко.

Відео дня

За словами журналіста, окрім того що гроші від продажу лотів так і не пішли на допомогу ЗСУ, сама схема проведення аукціонів була шахрайською.

"На аукціоні виставлявся антикваріат низької якості, який нікому не потрібний і роками не продається. При цьому, ті хто його передавав отримували частково грошову компенсацію за рахунок грошей отриманих з цього ж аукціону. Підтвердження справжності антикваріату і того що товар раніше не було вкрадено, ясна річ, теж ніхто не вимагав. Бо Трубіцин завжди наголошував що всі зібрані кошти йдуть на ЗСУ. Хто покупець? Шахрайська схема відбувалась навколо покупців з фінансовими можливостями",- розповідає Бондаренко.

Бондаренко також зазначає, що третина гостей на кожному аукціоні були підставні люди, які брали участь у торгах для підвищення вартості лотів.

Як повідомлялось раніше, детективи НАБУ викрили депутата Київської міської ради від "Слуги народу" Владислава Трубіцина на одержанні хабаря у розмірі 1 мільйон 260 тисяч гривень в лютому 2022 року, проте він зумів утекти на автівці.