false

Понад 350 врятованих з-під ракетних ударів та обстрілів родин розселили у студентському гуртожитку Національного Університету імені Юрія Федьковича. Цілодобово про людей дбають місцеві, допомагають з їжею, медикаментами та продуктами харчування. Про те,  як змінилось життя студентського установи під час війни розповідають вимушені біженці та  волонтери.

Волонтерка Христина Шевчук пригадує перші дні, коли почали прибувати перші люди з місць, де велись гарячі бої. "Першій хвилі біженців ми запропонували лиш тимчасове розміщення на три дні. Сьогодні  тут вже живуть сім’ї понад 2 тижнів, в установі перебуває понад 350 людей, серед яких близько 150 – діти віком 6-9 років, також є й підлітки, а найменшій дитині було 4 місяці від народження", говорить волонтер.

false

У кімнатах гуртожитку зараз  людям тепло, працює центральне опалення, окремі  блоки складаються з 2 кімнат з власним санвузлом та 1 кухнею на поверх. Є  3 ігрові кімнати для дітей і 1 кімната відпочинку для дорослих. З дітьми проводять ігри аніматори центру "Юність Буковини",  які приходять у костюмах Смурфиків та веселих звірят, що створює  казку та відволікає діток.

Відео дня

Мешканка гуртожитку Альона Янковська приїхала з Києва разом з 2 дітьми. За словами Альони студенти віддали свої кімнати для заселення людей на довший термін.  

"Розумієте,  (плаче) я відчуваю величезну підтримку які  усі відкриті та доброзичливі, навіть у дрібницях. У нашій кімнаті є напис "Ми вам раді! Поливайте наші квіти.)" Педагоги теж працюють, навчають англійської та іншим предметам. Зараз мої діти повертаються до онлайн-занять у місцеву школу, оскільки наша не веде уроки", – розповідає Альона.

false

За словами Христини, допомагає біженцям уся Чернівецька громада, всі як одна сім’я. "Окремо дякую тим, хто першим приходить на допомогу - благодійному фонду БО "ПЕРШИЙ" – це волонтери, які привозять продукти харчування, хімію та ліки. Хлопці дуже допомагають і дістають дефіцитні медикаменти та продукти. Приємно, зо волонтери об’єднуються, так разом з компанією "Молокія"  учора привезли йогурти. Цей маленький подаруночок дуже підняв настрій усім дітям і навіть дорослим", – зазначила Христина.

false
false

Приєднатись до волонтерського руху чи направити кошти можна на рахунок засновника організації: 5375411501086362 Artem Sumarev.

Наразі сайт організації БО "ПЕРШИЙ"  у розробці, тож усі звіти можна відслідковувати на особистих сторінках волонтера: https://instagram.com/sumarevartem ; https://www.facebook.com/10000946874493