У ТЦК розповіли, за яких умов людину можуть забрати просто з вулиці / колаж УНІАН, фото УНІАН

У мережі можна зустріти відео про те, як чоловіків на вулицях "затягують" у бусик, щоб відвезти до ТЦК. Речник Сумського ТЦК Олександр Бондаренко пояснив, чи можуть людину з вулиці одразу після перевірки документів доправити до ТЦК та чи достатньо оновити дані в "Резерв+", щоб цьому запобігти.

Передусім він зазначив, що згідно законодавства, людина завжди повинна мати з собою облікові документи.

"Не ТЦК садить в бус, а поліція, яка знаходиться в складі групи оповіщення, пропонує громадянину виконати законні вимоги. Якщо немає документів з собою це взагалі правопорушення, відразу виписується штраф", - каже Бондаренко.

Відео дня

Він розповів про один з випадків із власного досвіду, коли у чоловіка був паспорт, але не було облікових документів, і йому виписали повістку.

Водночас, навіть якщо людина оновила свої дані у "Резерв+", це не означає, що її просто відпустять, адже частиною оновлення даних може бути і проходження ВЛК.

"Якщо це людина мобілізаційного віку, вона підлягає призову. Тим паче, якщо вона просто оновила дані в "Резерв+", а під час спілкування представники ТЦК зрозуміють, що ця людина давно вже не проходила ВЛК, тобто свої дані оновила не повністю, то їй пропонують з’явитись у ТЦК в найкоротші строки, пройти ВЛК, і якщо в людини нема права на відстрочку, ми направляємо в навчальний центр", - зазначив військком.

Мобілізація в Україні - новини

Раніше юрист розповіла, що похід до ТЦК є поважною причиною для відгулу на роботі. При цьому вона наголосила, що працівнику варто правильно попередити керівництво, аби відсутність на роботі не зарахували як прогул.

У "Резерв+" планують додати новий функціонал, який надасть можливість, не роблячи фізичний візит до ТЦК та СП, виправити свої дані через електронні запити в інші реєстри.

Вас також можуть зацікавити новини: