У поліції розповіли, чи стали українці частіше купувати зброю / фото ua.depositphotos.com

В Україні люди не стали купувати більше зброї на тлі повідомлень про можливе вторгненні РФ в нашу країну.

Про це йдеться в повідомленні Управління комунікації Національної поліції України з посиланням на слова заступника голови Нацполіції Олександра Фацевича.

"Інформація про те, що люди почали більше купувати зброю, не відповідає дійсності. Кількість осіб, які вперше придбали зброю, не збільшилася. Частіше купують зброю люди, які уже мають дозвіл на її придбання і зберігання", - зазначив він.

Фацевич розповів, що поліція здійснює ретельний контроль за обігом зброї та постійно здійснює перевірки умов її зберігання.

За його словами, Нацполіція постійно здійснює контроль за обігом зброї, в тому числі мисливської, для попередження фактів неправомірного використання та поводження.

Також заступник голови Нацполіції розповів механізм отримання дозволу на придбання і зберігання мисливської зброї.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за неофіційними даними збройових магазинів, в Україні з початку року різко зріс продаж зброї та спорядження на тлі повідомлень про загрозу російського вторгнення.

Законопроект про зброю: що відомо

Наступного тижня Верховна Рада розгляне законопроект про зброю.

Як розповів голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, в законопроекті не буде положень щодо короткоствольної вогнепальної зброї.

Він нагадав, що парламент вже розглядав законопроект про зброю, але тоді позиції розділилися, "бо половина залу підтримувала придбання і зберігання короткостволу (йдеться про короткоствольну вогнепальну зброю – УНІАН), а інша – була категорично проти".

Легалізація короткоствольної зброї в Україні

4 березня 2021 року Верховна Рада відхилила проект закону Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї (№4335) та альтернативний до нього.

Законопроектом №4335 пропонувалося встановити такі категорії цивільної вогнепальної зброї: А - автоматична вогнепальна зброя; В - гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична); С - короткоствольна вогнепальна зброя; D - довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя; Е - довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя.

За аналогією з посвідченням водія, пропонувалося запровадити посвідчення власника зброї, у якому зазначаються категорії зброї, яку може набути власник такого посвідчення.

Право на отримання посвідчення мали б дієздатні громадяни України, які не мають медичних протипоказань, судимості, не притягалися до адміністративної відповідальності протягом останнього року.

Також пропонувалося запровадити Єдиний державний реєстр цивільної зброї, обов’язкове страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну внаслідок володіння, зберігання чи використання зброї і курси щодо поводження зі зброєю.

Вас також можуть зацікавити новини: