Раніше активісти відвідали Офіс президента та Верховну Раду / Скріншот

Частина учасників Маршу захисників України, організованого до Дня незалежності, мають намір пікетувати всю ніч під Офісом генерального прокурора України з вимогою звільнити фігурантів справи про вбивство журналіста Павла Шеремета - Андрія Антоненка, Юлію Кузьменко та Яну Дугарь.

Про це в коментарі УНІАН повідомив координатор колони Петро Кіян.

Читайте такожМарш захисників у Києві: численна колона пройшлася центром столиці (фоторепортаж)

Відео дня

«Так, збираються ночувати під Офісом прокурора», - сказав він.

За його словами, колона з кілька сотень людей вже вирушила до будівлі Офісу генпрокурора. При цьому невідомо, скільки саме учасників збираються там заночувати.

Раніше учасники Маршу захисників озвучили свої вимоги звільнити підозрюваних у справі Шеремета під Офісом президента та Верховною Радою. Вони скандували: «Досить брехні», «Свободу політв'язням» і «Шукайте справжніх вбивць».

Хода до Офісу президента / nationalcorps.org

Вбивство Шеремета: що відомо

  • Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.
  • 12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що у причетності до вбивства підозрюють музиканта, ветерана АТО Антоненка, лікаря Кузьменко (псевдонім "Ліса"), військову медсестру Яну Дугарь.
  • Підозри вручили Антоненку, якого слідство вважає організатором вбивства, Кузьменко, яка, на думку слідства, закладала вибухівку під авто журналіста, і Дугарь, яка напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.
  • Суд обрав Антоненку та Кузьменко запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, Дугарь - запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. 21 травня Антоненку, Кузьменко і Дугарь додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої.
  • За словами керівника юридичної фірми "Сенс Консалтинг" Леоніда Маслова, адвокати якої захищають Антоненка, з тексту підозри у частині мотиву прибрали "ультранаціоналістичні ідеї", "велич арійської раси" та інше, тепер у ньому йдеться, що "невстановлені особи, діючи з ряду особистих мотивів, вирішили створити вкрай резонансну подію з метою подальшої провокації численних акцій протесту". Ці невстановлені особи "залучили" Антоненка, Дугарь і Кузьменко.
  • Юрист уточнив, що у кваліфікації вбивства відсутнє згадування про корисливий мотив і посилання на пункти 6, 11 ч. 2 ст. 115 ККУ - корисливий або замовний мотив.
  • За словами Маслова, Антоненко тепер не організатор, а виконавець за попередньою змовою, а Кузьменко - "лише заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок". Крім того, підозрюваних звинувачують у знищенні автомобіля, в якому перебував Шеремет, і зберіганні вибухівки.
  • 11 серпня Київський апеляційний суд змінив Кузьменко запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.