У справі Укргазбанку новий поворот / фото УНІАН

Екс-заступника голови правління Укрексімбанку Олександра Ігнатенка можуть звільнити від відповідальності по справі Укргазбанку в обмін на покази проти колишнього голови правління Укргазбанку та екс-голови НБУ Кирила Шевченка.

Про це повідомляє блогер, екс-редактор "Економічної правди" Сергій Лямець у свої колонці на "Українських новинах".

За даними журналіста, Ігнатенку запропонували угоду зі слідством, на яку він погодився. Це сталося після того, як справу "Укргазбанку" перекваліфікували з "фінансових зловживань" на "створення злочинного угруповання".

Відео дня

"За моїми даними, йому запропонували угоду зі слідством. Сплатити на ЗСУ 40-50 мільйонів - і його відпустять за 367-ю статтею "службова недбалість", термін переслідування за якою вже скінчився", - зазначив Сергій Лямець.

Журналіст повідомляє, що рішення суду залишалося відкритим кілька годин після прийняття, а потім його прибрали з публічної площини. 

"Звісно, це порушило презумпцію невинуватості та зашкодило іншим учасникам процесу, а ще психологічно натиснуло на усіх них. Гадаю, саме в цьому і була мета. То був сигнал решті свідків, аби вони теж починали розповідати те, що потрібно слідству. Врешті решт, їхня доля не є важливою, бо головна мета – це "наздогнати" екс-голову НБУ Шевченка", - вважає журналіст.

Сергій Лямець нагадав, що Олександр Ігнатенко працював разом з Шевченком в Укргазбанку і нібито був рекомендований на посаду заступника голови особами з найближчого оточення тогочасних високопосадовців. 

"У фінансових колах в Ігнатенка доволі плямиста репутація. Свого часу казали, що до "Укргазу" його влаштував тіньовий ділок Михайло Бейлін, за сприяння тодішнього голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна. З Бейліним їх вважали друзями, за чутками Ігнатенко навіть жив у квартирі товариша. З "Укргазбанку" він перейшов до "Укрексімбанку", у якому став заступником голови з корпоративного бізнесу. Чи були успішними його справи, свідчить факт: на зарплату банкіра він купив Bentley Continental GT в екс-нардепа Ігоря Котвіцького", - пише Сергій Лямець.

Журналіст зазначає, що прізвище Олександра Ігнатенка також фігурувало у справі НАБУ щодо підприємця Володимира Галантерніка, до видачі кредитів компаніям якого міг бути Ігнатенко. За даними Лямця, саме ця справа стала головним аргументом впливу на Ігнатенка.

"Подейкують, що зламали його (Олександра Ігнатенка -ред.) власне на Bentley, дружбі з Бейліним та... кредиті "поважному" одеситу Володимиру Галантерніку. Якщо ви пам'ятаєте, екс-голова "Укрексіму" Євген Мецгер наказав бити журналістів та відібрати камеру саме через питання про кредит під заставу київського торгівельного центру Sky Mall. Насправді, це кредит Ігнатенка. Він був куратором сектору корпоративного кредитування. Гадаю, що Ігнатенка зламали саме на показах свідків у справі Галантерніка. Можливо, він навіть "стучав" у одеській справі – бо зазвичай якщо свідок вже почав "стучати", його крутять на повну. А можливо, що він погодився свідчити проти Шевченка, аби уникнути проблем деінде", - припускає автор. 

На думку журналіста, головна мета слідства – отримати гучний вирок по цій справі, адже вона для правоохоронців є "особливою". 

"Ще у жодній політичній справі чинна влада не демонструвала такої наполегливості. Мета - не просто звільнити (вона вже реалізована), а саме отримати гучний вирок. Це найбільша політична справа сьогодення", - резюмує Сергій Лямець.