В Україні посилять мобілізацію / колаж УНІАН, фото УНІАН

В Україні після ухвалення нового законопроекту запрацює електронний кабінет призовника. Наразі невідомо, як працюватиме цей інструмент, однак він збере всі дані про особу разом і полегшить мобілізаційний процес.

Юрист Сергій Савинський в інтерв'ю "РБК-Україна" заявив, що наразі складно зробити глобальні прогнози, оскільки норми в самому законопроекті ще не синхронізовані між собою. Однак вже зараз відомо, що після набуття чинності закону військовозобов'язані матимуть 60 днів для реєстрації в електронному кабінеті.

"Коли запустять офіційний реєстр, повинна бути належна комунікація. До всіх громадян повинні донести інформацію. Як мінімум, на сайті Верховної Ради та профільних міністерств повинно бути відображено, що є такий реєстр", - наголосив юрист.

Відео дня

На його думку, ідентифікація особи може відбуватися за допомогою КЕП (кваліфіковані електронні підписи), Дія.Підпису чи у ЦНАП, де військовозобов'язаному створять кабінет. При цьому ігнорування реєстрації вважатиметься порушенням закону про мобілізацію, за що зараз передбачається штраф.

За словами Савинського, варто також враховувати фактори, на які людина не могла вплинути. Крім того, є питання до того, хто буде розпорядником цих даних і чи не будуть вони передані третім особам.

"Коли відбувалася націоналізація ПриватБанку, перед цим велику кількість клієнтських баз просто "злили". Коли телефонують і щось пропонують, це в основному бази клієнтів ПриватБанку. Тож до реєстру буде велика кількість питань, але це досить цікавий досвід", - вважає юрист.

Експерт нагадав, що в перші дні повномасштабної війни ходили чутки про те, що у військкоматах на тих територіях, де наступали росіяни, масово палили документи військовозобов'язаних, щоб окупанти не отримали доступ.

"Коли з'явиться реєстр, уся інформація буде в одному місці, тому будемо дивитися, як це буде відбуватися", - резюмував Савинський.

Електронний кабінет призовника - що відомо

У січні до Верховної Ради подали новий законопроект про посилення мобілізації, який серед іншого передбачає створення електронного кабінету військовозобов’язаного. 

В Мінцифри раніше заявили, що працюють зараз над запровадженням електронного військового квитка та електронного кабінету призовника, але, швидше за все, він існуватиме поза межами платформи "Дія". 

Вас також можуть зацікавити новини: