Учасники наради спільно підписали постанову та узгодили дії / фото УНІАН

Керівники правоохоронних органів задекларували намір невідкладно активізувати діяльність, спрямовану на виявлення кримінальних правопорушень з боку правоохоронців та випадків катувань.

Про це повідомляється на сайті МВС за підсумками координаційної наради керівників правоохоронних органів щодо стану протидії катуванням працівниками органів правопорядку, а також нелюдське та таке, що принижує гідність, поводження і покарання.

Учасники наради спільно підписали постанову та узгодили такі заходи: невідкладно активізувати діяльність, спрямовану на виявлення кримінальних правопорушень з боку правоохоронців та випадків катувань. Для цього повною мірою застосувати всі наданні законом можливості.

Відео дня

Читайте такожГоловні новини України за 4 червня: призначення міністра культури та заміна віце-прем’єра з євроінтеграції

Також вони зобов’язалися удосконалити статистичну звітність та Єдиний реєстр досудових розслідувань для забезпечення можливості належного обліку заяв та повідомлень, а також кримінальних правопорушень даної категорії.

Крім того, керівники правоохоронних органів мають намір удосконалити систему реєстрації затриманих осіб, фіксації всіх слідчих та процесуальних дій за їх участі, включаючи результати медичного огляду та тілесних ушкоджень.

Разом з тим правоохоронців планують удосконалити механізм застосування заходів безпеки до осіб, що стали жертвами неналежного поводження, особливо тих, що перебувають у місцях несвободи.

«Потребує розробки та нормативного закріплення механізм повідомлення підрозділів ДБР про факти виявлення медичними працівниками закладів охорони здоров’я тілесних ушкоджень, що могли утворитися під час неналежного поводження з особою органами правопорядку», - повідомили в МВС.

У нараді брали участь міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова СБУ Іван Баканов, міністр юстиції Денис Малюська, в.о. директора ДБР Олександр Соколов, голова Національної поліції Олександр Клименко, начальник Військової служби правопорядку в ЗСУ Ігор Криштун, уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко, голова Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню Микола Гнатовський, керівники структурних підрозділів Міністерства оборони, Державної фіскальної служби, Міністерства охорони здоров’я, а також представники Офісу Ради Європи в Україні та міжнародних організацій.