Попри поступки з боку Києва Угорщина ще не готова повністю підтримувати Україну / фото МЗС України

Члени угорської етнічної меншини в Україні стали центром погіршення відносин між Києвом та Будапештом, що загрожує зірвати основну фінансову підтримку України з боку партнерів. Так, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан давно стверджує, що уряд України порушує права приблизно 75 000 етнічних угорців, які проживають на Закарпатті, - зокрема, це стосується мовного питання. Про це пише AP.

Видання нагадує, що уряд Орбана заблокував важливе фінансування Європейського Союзу для України та погрожував перешкодити зусиллям спустошеної війною країни щодо остаточного приєднання до блоку, що призвело "до тривожного мінімуму дипломатичних відносин".

"Суперечка щодо мови корениться в зусиллях України зміцнити свою національну ідентичність після того, як повстанці, яких підтримує Росія, взяли під контроль два регіони на сході країни в 2014 році, а Москва анексувала український півострів (Крим - ред.), - ідеться у матеріалі.

Відео дня

Зазначається, що у 2017 році був ухвалений закон, спрямований на боротьбу з російським впливом, але зрештою вплинув на інші мови меншин, зробивши українську мову обов’язковою мовою навчання після п’ятого класу, що викликало обурення румунських, болгарських та угорських меншин. Але в грудні Україна внесла зміни до законодавства, щоб воно відповідало вимогам членства в ЄС, і відновила багато мовних прав, яких вимагав Будапешт, що викликало полегшення у угорської громади регіону.

"По суті це дало можливість угорській громаді Закарпаття забезпечити власне існування ще на 30 років. ... Уряд України вийшов за межі державотворчих зусиль, які були характерними для минулих років, і тепер враховує інтереси не лише нації більшості, а й усіх меншин і корінних народів, які проживають на території країни", — сказав Ласло Зубанич, голова Демократичної спілки угорців України.

Як зазначає ЗМІ, законодавчі зміни, які відновили право нацменшин на навчання рідною мовою, багато етнічних угорців сприймають як позитивний крок. Але уряд Угорщини вказав, що він не повністю задоволений, і це потенційно вибухонебезпечне питання, оскільки лідери ЄС збираються в четвер, щоб спробувати подолати вето Орбана на пакет допомоги в 50 мільярдів євро, призначений для Києва.

"Закон, ухвалений наприкінці минулого року в Україні, безсумнівно, заслуговує на повагу. Це зупинило негативну спіраль. Але ми зовсім не бачимо, щоб питання національних меншин вирішилося. ... У нас попереду ще довгий шлях", — заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в понеділок після двосторонньої зустрічі з главою МЗС України Дмитром Кулебою.

Автори відзначають, що після вторгнення Росії Орбан, якого багато хто вважає найближчим союзником президента РФ Володимира Путіна в ЄС, став послідовним противником військової та фінансової допомоги Києву та санкцій проти Москви, часто використовуючи угорську меншину, щоб виправдати свою прохолодну підтримку України. При цьому угорці Закарпаття здебільшого підтримують Орбана, але також підтримують амбіції Києва щодо вступу в ЄС. Так, Зубанич, який у грудні підтримав відкритого листа до Орбана, закликаючи його припинити свою опозицію щодо шляху України до ЄС, сказав, що він налаштований оптимістично, незважаючи на напругу між Будапештом і Києвом.

"За нашим менталітетом і культурою ми вважаємо себе європейськими громадянами. Ми усвідомлюємо, що це станеться не одразу, оскільки це буде тривалий, інколи повчальний, а інколи болючий процес для всіх", - спрогнозував політик.

Видання нагадує, що уряд Угорщини надав щедру фінансову підтримку меншині в Україні, прагнучи зміцнити її угорську ідентичність і зв’язок із Будапештом. Він також спростив процедуру отримання громадянства Угорщини, проти чого виступає Україна, яка не визнає подвійного громадянства.

Мілан Константиновіц, заступник директора з професійних питань Берегівської філії навчального центру "Матіас Корвінус Колегіум", сказав, що в багатонаціональному середовищі Закарпаття "дуже важливо, щоб питання ідентичності було добре сформульоване". Так, за його словами, 90 відсотків угорських студентів переконані, що угорська мова є основою їхньої ідентичності. При цьому центр прагне прищепити толерантність і повагу між культурами регіону та пропонує уроки української для угорських студентів.

"Дуже часто етнічна напруга, яка проникає в цей мультиетнічний простір, походить ззовні. Мешканці, які живуть поруч, корінні жителі цієї території, в основному не мають проблем один з одним. Часто це штучно генерований спалах напруги", - підкреслює Константиновіц.

Автори статті стверджують, що зустріч між Сійярто та Кулебою — перша з початку війни в лютому 2022 року — а також плани Орбана зустрітися з Зеленським свідчать про часткове потепління. Водночас уряд Угорщини твердо заявив, що, попри покращення умов для угорців Закарпаття, він ще не готовий повністю підтримувати Україну. Це, за словами Зубанича, вимагатиме більших зусиль з обох сторін.

"Дипломатія – це частково високе мистецтво, але часом вона більше схожа на театр, ніж на реальне життя. Але незважаючи на це, зараз ми маємо рухатися разом із конкретикою, і я думаю, що між сторонами є набагато більше спільного, ніж того, що їх розділяє, але для цього також потрібна політична воля", - наголосив представник угорської меншини.

Відносини України та Угорщини - останні новини

У понеділок, 29 січня, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто відвідав Закарпаття, де зустрівся з главою МЗС України Дмитром Кулебою, керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком та головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою. Останнього Сійярто похвалив за роботу з місцевими угорцями.

Також дипломат прокоментував розблокування Угорщиною допомоги для України. За його словами, це не є двостороннім питанням Угорщини та України, "ми це обговорюватимемо не тут, а у Брюселі".

Вас також можуть зацікавити новини: