В Одесі стартував курортний сезон. Безліч городян, незважаючи на не цілком стійку погоду, вже відвідують пляжі. Потягнулися до тутешнього узбережжя і жителі інших регіонів - у зв'язку обмеженнями через COVID-19, Південна Пальміра залишається для українців найприйнятнішим місцем для відпочинку. Інша справа, наскільки вона доступна для всіх. Адже доступна пляжна зона з року в рік скорочується подібно до шагреневої шкіри. І нинішній сезон показав: апетити забудовників (і тих, хто їм потурає) продовжують зростати. 

Одним із сюрпризів відзначилася "Аркадія", де нічний клуб "Ітака" розширив володіння коштом... морської акваторії. Треба думати, власники закладу вирішили, що він має відповідати назві однойменного грецького острова. І розпорядилися в декількох десятках метрів від урізу води вбити палі, на які поклали дерев'яний настил, призначений, як видно, для облаштування недешевого літнього дозвілля.

Саме під виглядом зміцнення берега або його благоустрою неабияка частина жаданих "квадратів" спливає в приватні руки

У місті піднявся шум, і мерія пообіцяла «розв'язувати питання». Дійсно, кілька дощок настилу були розібрані, але вітер швидко змінив напрямок. І через кілька днів на засіданні профільної комісії міськради пролунав «виправдувальний вирок» - мовляв, з «Ітакою» виникла особлива ситуація. Мовляв, піщаний пляж, орендований клубом, розмило, і комерсанти платять за "повітря". А це, звичайно, несправедливо. Тому вони й розширилися. Більш того, виступають мало не рятівниками аркадійського узбережжя, зміцнюючи, таким чином, його частину...

До слова, саме під виглядом зміцнення берега або його благоустрою неабияка частина жаданих «квадратів» спливає в приватні руки. В результаті, буквально біля крайки води зводять різні будівлі, включаючи висотки, облаштовують ресторани, клуби, вимагають плату за доступ до води або «закочують» берег в асфальт (або встеляють дошками). 

Звичайно, офіційно всього цього в місті немає. Але на ділі - інакше… 

Під екскаватор йдуть санаторії, бази відпочинку та дитячі оздоровчі табори. Наочний приклад - профілакторій "Стройгідравліка", побудований однойменним заводом ще за часів СРСР на Французькому бульварі, над пляжем "Дельфін". Оздоровчий комплекс (житлові корпуси, поліклініку, кінотеатр та інше) зрівняли з землею, на якій зводять елітні висотки. Нічого невідомо простим городянам про тунель, що веде до моря, через який з території здравниці «Стройгідравліка» відпочивальники спускалися на спеціально облаштованому ліфті.

Варто відзначити: подібним забудовам передує, як правило, «безневинна» угода. Фізичній або юридичній особі місцева влада дозволяє купити (приватизувати) якийсь дрібний об'єкт. Це може бути навіть напівзруйнований туалет або будиночок охоронця, який знаходиться в потрібному місці, щоб в потрібний час піти під знесення. 

Щось подібне зараз можна спостерігати на пляжі санаторію «Чкаловський» - його адмінбудівлі стали руїнами. 

За словами екологічного активіста Владислава Балинського, перед сходами цієї здравниці до траси здоров'я навесні знищено красивий гай багаторічних дерев - туї та ясена. Також видалена частина дерев на території самого санаторію – навпроти особняка Маразлі. Іншими словами, значна територія готується під забудову, а розташований нижче пляж «піде» під втіхи мешканців майбутніх приватних котеджів (готелю, висотних будинків). 

Під загрозою забудови й пляж, розташований між "Дельфіном" і "Чкаловським". Нещодавно вночі сюди заїхала важка техніка і почала руйнувати природну скелю, трохи вище забиваються палі... Розгорівся скандал і на узбережжі в Маяковому провулку, де якась фірма без дозвільних документів вирішила звести двоповерхову будівлю. Вбив палі в пісок і пляжний готель Red Line все в тій же "Аркадії".

Прикладів таких - не перелічити. 

Якщо не будівництво, то дерев'яні настили, якщо не ресторани на пірсах, то безліч тапчанів – так видавлюють людей з узбережжя, перетворюючи його в бананову республіку. Не дарма посадові особи, які відповідають за туристичний потенціал мегаполісу, останні роки наполегливо зміщують акценти з оздоровлення на «розважалівку». Кажуть, мовляв, відпочинок в Південній Пальмірі не варто асоціювати виключно з Чорним морем. І роблять ставку, наприклад, на фестивалі: «Одеса приваблива для туристів цілий рік...». Як би, так. Не посперечаєшся... Але це ніяк не виправдовує вилучення із загального користування чергового пляжу.  

Якщо не будівництво, то дерев'яні настили, якщо не ресторани на пірсах, то безліч тапчанів-так видавлюють людей з узбережжя

Кого тільки немає серед власників (орендарів) ласих територій: діючі та колишні депутати, партійні бонзи, чиновники (включаючи столичних), маститі комерсанти, екс-ректори вузів та інші небідні люди. Не дивно, що при кожному «прибережному скандалі», місцева влада демонструє чудеса імпотенції і, як кажуть в Одесі, - залишається не при справах. 

Нещодавно на Чкаловському пляжі зібралося багато людей, які прийшли висловити свій протест проти чергової забудови. На мітингу прозвучали неприємні епітети на адресу місцевої влади і ряду «небожителів». Неодноразово підкреслювалося: через так званий благоустрій багато одеситів на пляжі давно перестали ходити - просто нікуди…  

За словами громадського діяча Юрія Нікітіна, помилково було вважати, що пляжів в Південній Пальмірі досить багато і вистачить на всіх. Нині доступних на узбережжі ділянок критично мало. Це почали помічати не тільки місцеві жителі, скаржаться навіть туристи. Мовляв, тіснота, антисанітарія і брудна морська вода. Загалом, не оздоровлення та відпочинок, а муки... 

При цьому апетити забудовників продовжують зростати, а сприяє цьому як потурання окремих чиновників, так і безкарність. Не виключено, що зупинить тотальне захоплення узбережжя лише активна позиція самих городян, які не бажають миритися з таким станом речей.

На одній з акцій проти захоплення одеських пляжів, один з її учасників Анатолій Бойко влучно сказав: "Вони поводяться як мародери, які захопили надбання городян і вважають себе одноосібними господарями...». Залишається додати, що мародерів не люблять ніде, а методи боротьби проти них прописані законом і життям.

Лариса Козова