З 1 квітня в Україні стартував другий етап медреформи / Фото УНІАН, Андрій Марієнко

Президент України Володимир Зеленський порівняв другий етап медреформи з грою "Вовк ловить яйця".

Читайте також"Ями по коліно": під Житомиром вночі ремонтували дорогу перед приїздом Зеленського - соцмережі (відео)

Як передає кореспондент УНІАН, про це президент України Володимир Зеленський повідомив журналістів під час робочої поїздки до Житомирської області.

Відео дня

Президент зазначив, що влада запобігла закриттю багатьох медичних закладів в Україні, що планували зробити в рамках другого етапу медреформи.

«Багато медичних закладів, які майже закривались, – ми їх відкривали, починали добудовувати, починали їх оснащувати технічно. Дійсно, медична реформа була так вибудувана в Україні, як гра «Вовк ловить яйця». З медичною історією така сама ситуація – ми, як ці вовки з кошиками, які ловлять яйця. Ми не знаємо, де закривається туберкульозний диспансер, де психіатрична лікарня. Тому ми відслідковуємо і зупинили закриття багатьох таких медичних закладів», - заявив він.

Президент зауважив, що натомість главі МОЗ Максиму Степанову було доручено забезпечити добудову ремонт лікарень, в яких це було необхідно, доставити обладнання.

«МОЗ поставлена задача до кінця вересня: показати формат продовження медичної реформи, зміни медичної реформи – що повинно бути. «Плюси» є, вони на поверхні, але є й багато «мінусів», тому «плюси» потрібно залишити, а «мінуси» прибрати – ось така проста арифметика», - додав глава держави.

Другий етап медреформи: що відомо

  • З 1 квітня в Україні стартував другий етап медреформи: впроваджується гарантований пакет медичних послуг, який включає первинну допомогу, екстрену, амбулаторно-поліклінічну - це послуги профільного лікаря, до якого направив сімейний лікар; стаціонарну; паліативну допомогу, медичну реабілітацію; медичну допомогу у зв'язку з пологами; реімбурсацію лікарських засобів (програма "Доступні ліки").
  • Другий етап медичної реформи передбачає фінансування лікування конкретного пацієнта в стаціонарі за рахунок лікарні з подальшим відшкодуванням витрат Національною службою здоров'я.
  • 4 травня Зеленський закликав міністра охорони здоров'я Максима Степанова, голову профільного комітету Верховної Ради Михайла Радуцького, головного санітарного лікаря Віктора Ляшка невідкладно запропонувати шляхи вирішення проблем, що виникли через новий механізм фінансування в рамках другого етапу медичної реформи.
  • За словами президента, через новий механізм фінансування в Україні може бути звільнено близько 50 тис. медиків і закрито 332 лікарні. Майже тисяча лікарень отримає набагато менше коштів, ніж торік. Під загрозою опинилися екстрена медична допомога, багатопрофільні лікарні, онкоцентри, госпіталі ветеранів, більшість дитячих лікарень, психіатрична і туберкульозна служби. Серед іншого, він зазначив, що обласні дитячі лікарні недоотримають майже 200 млн грн, а більшість протитуберкульозних лікарень та диспансерів - на межі закриття.
  • 5 травня Степанов заявив, що МОЗ не збирається згортати другий етап медичної реформи, а буде виправляти помилки в плануванні.