В Україні скорочують до 1,5 місяця підготовку мобілізованих, каже Наливайченко / фото УНІАН

В Україні скорочують терміни підготовки мобілізованих з 2 місяців до 1,5. Про це розповів народний депутат Валентин Наливайченко. 

"Тих, кого мобілізували, куди направляють? В навчальні центри. Як правило, мало би бути два місяці. Зараз, наскільки я знаю, скорочують вже до 1,5 місяця", – сказав він в ефірі програми "Ранок.Live". 

За його словами, причина полягає у великому напливі людей та нестачі навчальних центрів.

Водночас на запитання про те, чому новобранців не можна відправити за кордон, нардеп сказав, що в Європі ніколи не навчали щойно мобілізованих, тобто не фахових військових.

"У країнах-членах НАТО завжди відбирали фахових військових за фаховими спеціальностями. (...) Наприклад, для того, щоб навчати персонал по обслуговуванню F-16, мобілізованого ж не візьмеш. Це треба з освітою, військового з досвідом в Україні у військово-повітряних силах, знанням мови.  Детектор брехні треба пройти, щоб не агента російського туди надіслати. Це трошки різні сфери навчання. Навчання мобілізованих зараз Міністерство оборони і Генштаб вирішує в навчальних центрах в Україні", – резюмував Наливайченко. 

Оновлено: У Міністерстві оборони України в коментарі УНІАН спростували слова Наливайченка стосовно того, що в Україні зменшили терміни підготовки мобілізованих.

"Строки підготовки не змінюються. Все й надалі буде відбуватися відповідно до законодавства: БЗВП (базова загальновійськова підготовка) - 30 діб згідно закону України. Фахова підготовка в залежності від військово-обліковоЇ спеціальності від 14 діб до 50 діб. Після цього ще колективна підготовка до 15 діб", – повідомили в установі.

Мобілізація в Україні: важливі новини

Усі громадяни України чоловічої статі, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років, беруться на облік відповідно до статті 14 Закону "Про військовий обов’язок і військову службу" щороку протягом січня. Про це повідомили в Сухопитних військах ЗСУ. При цьому зазначається, що це звичайна процедура, яка жодним чином не відноситься до мобілізації.

Тим часом у Верховній Раді хочуть змінити терміни на оновлення військово-облікових даних. У парламенті зареєструють законопроект, яким пропонується збільшити цей термін до 150 днів. Система ТЦК виявилась не готовою прийняти ту кількість громадян, які пішли оновлювати дані.

Вас також можуть зацікавити новини: