Кому заборонено виїзд за кордон? / фото ДПСУ

Адвокат Ростислав Кравець пояснив, що відбувається з перетином кордону 17-річними хлопцями під час дії воєнного стану. Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення РФ запроваджено заборону виїзду з України за кордон військовозобов'язаним чоловікам віком 18-60 років.

У своєму YouTube-каналі адвокат нагадав, що нещодавно була затверджена постанова Кабміну 1487 про затвердження порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. У ній зазначено, що чоловіки мають ставати на облік у рік досягнення 17-річного віку. 

"Тобто якщо є 17 років, він повинен вже бути на військовому обліку. Що далі відбувається на кордоні? Останнім часом 17-річних осіб почали не пропускати за кордон", - розповідає Кравець. 

Він обурився такими діями прикордонників, адже на сьогодні в Україні взагалі не існує законних підстав взагалі для заборони виїзду військовозобов'язаним за кордон.

Адвокат каже, що стаття 33 Конституції України передбачає можливість вільно покидати країну, при цьому можуть бути встановлені обмеження лише законом. 

"Що насправді відбувається? Якщо особа досягла 17-річного віку, прикордонники вигадують, що окрім закордонного паспорта, має бути дозвіл від військкомату", - заявив Кравець й додав, що це не передбачено законом. Й жоден ТЦК не видасть цей дозвіл, бо людина не призовного віку.

Заборона виїзду за кордон

З початку дії воєнного стану в Україні військовозобов'язаним чоловікам віком 18-60 років заборонено виїзд за кордон. Щоправда, є певні винятки.

У Раді запропонували відкрити кордони для чоловіків, але за певних умов - у парламенті зареєстрували два відповідні законопроекти. Та все одно дозвіл на виїзд можуть отримати не всі.

Раніше адвокат Ростислав Кравець заявляв, що одна з наболілих тем для українців - заборона виїзду за кордон, зокрема військовозобов'язаним чоловікам. Та на сьогодні немає жодного закону чи навіть постанови Кабміну, яка б забороняла виїзд за кордон, заявив Кравець.

Вас також можуть зацікавити новини: