НААУ: Україна – одна з країн-лідерів за зверненнями громадян до Європейського суду з прав людини

Національна асоціація адвокатів України оприлюднила звернення до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів. В організації зазначили, що лідерство нашої держави за кількістю скарг в ЄСПЛ є результатом, в тому числі, відсутності діалогу між ініціаторами судової реформи та професійними спільнотами, зокрема з адвокатурою.

У зверненні до вищого керівництва держави зазначається, що українських адвокатів вкрай занепокоять кризові явища в судовій системі, що стали наслідками чисельних реформ в галузі судоустрою. Адвокати звернули увагу не лише на відсутність діалогу з професійною спільнотою, але й на системні помилки, які відбулися під час «безкінечних судових реформ» та сприяли виникненню кризових явищ. На їх думку такі помилки призвели до відтоку професійних кадрів та перешкоджають ефективності правосуддя. Внаслідок цього, в тому числі, Україна опинилася серед країн-лідерів за кількістю скарг до ЄСПЛ.

Як зазначили адвокати, більшість ініціаторів реформування розглядають судову реформу як антикорупційний захід.  В НААУ ж зазначають, що судова реформа має представляти собою «комплексний широкий підхід, який вирішує весь спектр проблем у діяльності правосуддя». Українські адвокати переконані, що «реформування судової влади має на меті імплементацію принципів верховенства права, забезпечення права на справедливий суд, захист прав та основоположних свобод людини і громадянина».

Відео дня

Як зазначено в зверненні, «судова реформа має здійснюватися насамперед для удосконалення судової системи, підвищення ефективної роботи інститутів судової влади, рівного доступу громадян до правосуддя.

Нагадаємо, як свідчить статистика, опублікована на сайті Європейського суду з прав людини, станом на 01 січня 2020 року наша країна посідає третє місце за кількістю поданих скарг (8850). Попереду нас опинились лише Російська Федерація (15050 скарг) та Туреччина (9250).

В січні 2020 року в НААУ наводили статистику, що в ЄСПЛ з 1959 року проти України було прийнято 1413 рішень. При цьому 572 з них стосувались права на справедливий суд, а ще 429 – тривалості судових проваджень.