7 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро України провели обшуки в домі та на робочому місці начальника 1 відділу Управління менеджменту активів АРМА Єгора Сігарьова.

Про це повідомляють fakty.com.ua з посиланням на джерела в НАБУ та підтверджуючі документи. 

Клопотання про проведення обшуку 29 вересня підписала генпрокурор України Ірина Венедиктова. Вищий антикорупційний суд задовольнив  це клопотання того ж дня. 

Відео дня

Нагадаємо, зараз НАБУ здійснюють досудове розслідування №4202000000002497, в рамках якого високопосадовці АРМА – колишній т.в.о. голови АРМА Віталій Сигидин, його заступник Володимир Павленко та керівник Управління менеджменту активів Вахтанг Бочорішвілі – підозрюються  у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою (ч. 5 ст. 191 ККУ). Мова йде про викрадення 400 тисяч доларів із рахунків АРМА. Кошти належали київському бізнесмену Сергію Кісільову. 

Після проведення обшуку детективи НАБУ вручили Єгору Сігарьову підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 ККУ. За версією слідства, саме він є головним організатором крадіжки 400 тисяч доларів з рахунків АРМА.

Згідно ухвали ВАКС про обґрунтування необхідності проведення обшуку за місцем проживання та роботи Сігарьова, в кінці листопада 2020 року Єгор Сігарьов схилив адвоката Дениса Сердюка до участі у заволодінні коштами 400 тисяч доларів США, що перебували в управлінні АРМА. За словами Сердюка, уже після реалізації цього злочинного плану він передав частину незаконно здобутих коштів – 70 тисяч доларів – особисто Єгору Сігарьову. 

Під час обшуку правоохоронці вилучили робочі документи, які стосуються активів, управлінням яких опікувався Сігарьов.

Також НАБУ здійснюють досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні та за фактами вчинення інших злочинів: за ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом), ч. 3 ст. 28 (злочин, вчинений організованою групою), ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою у великому розмірі), ч. 4 ст. 358 (підроблення документів) КК України.

Нагадаємо, у липні 2021 року Печерський районний суд міста Києва відсторонив від займаних посад підозрюваних співробітників АРМА: Віталія Сигидина, Володимира Павленка та Вахтанга Бочорішвілі. При цьому, для них була обрана міра запобіжного заходу у вигляді нічного домашнього арешту.

Новим тимчасово виконуючим обов’язки голови АРМА був призначений Дмитро Жоравович. Новий т.в.о. не ініціював проведення службового розслідування стосовно незаконного заволодіння коштів із рахунків АРМА. Віталій Сигидин та Володимир Павленко написали заяви про звільнення за власним бажанням, і не отримали доган. Натомість попри статус підозрюваного в особливо тяжкому злочині (ч. 5 ст. 191 ККУ) Вахтанг Бочорішвілі очолив інший підрозділ в структурі АРМА – відділ договірної роботи Управління правового забезпечення.