З’явилася реакція на обшуки на тютюновій фабриці у Жовтих Водах / фото Прес-служба

Державна фіскальна служба (ДФС) 5 серпня почала проводити обшуки на тютюновій фабриці, що належить компанії United Tobacco, в Жовтих Водах Дніпропетровської області, повідомляє Delo.ua.Хоча в компанії назвали те, що відбувається рейдерським захопленням, підставою для  обшуків стали судові рішення у справах про ухилення від сплати податків. 

На території України є як мінімум 12 тютюнових фабрик, які задіяні у виробництві сигарет, причому більшість українців ніколи про них не чули, і які сигарети вони виробляють, мало хто знає, пишуть журналісти "Дела". "Якщо спробувати з'ясувати, які сигарети виробляє United Tobacco, зробити це буде складно. Але експерти вже давно відносять фабрику в Жовтих Водах до виробників нелегальних сигарет".

За даними компанії Кантар Україна, 62% сигарет, вироблених на Винниківській тютюновій фабриці у Львівській області на експорт і з маркуванням Duty Free, незаконно продаються на території України. 15-відсоткову частку нелегального ринку сигарет міцно займає саме United Tobacco. 

Відео дня

Оскільки нелегальний ринок тютюну досяг позначки в 12,8%, тобто майже в два рази більше, ніж в минулому році, і в 10 разів більше, ніж чотири роки тому, президент Володимир Зеленський на засіданні РНБО визначив боротьбу з нелегальним сигаретним ринком як пріоритет , внаслідок чого були складені санкційні списки контрабандистів і з'явився проект закону про криміналізацію контрабанди №5420, який був прийнятий в першому читанні. Обшуки в Жовтих Водах - продовження кампанії ОП проти контрабанди і контрафакту.

"З початку 2021 року податкова міліція вилучила понад 18 млн пачок контрафактних тютюнових виробів. Це сигарети виготовлені на території України без обліку і легалізовані через мережі Duty Free з підробленими акцизними марками. Розслідується понад 230 кримінальних проваджень щодо незаконного виготовлення тютюнових виробів, з яких майже 50 направлено до суду з підозрами і обвинувальними висновками. Судами винесено понад 20 рішень про винуватість осіб у вчиненні злочинів ", - повідомив глава ДФС Вадим Мельник на прес-конференції 9 серпня, коментуючи те, що відбувається в Жовтих Водах.