Сирський дуже закрита людина, кажуть його знайомі / фото t.me/osirskiy

Новий головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський відрізняється вкрай скрупульозним підходом до планування операцій, а будь-які розмови в своєму оточенні про можливу поразку у війні жорстко припиняє. Про це пише BBC на основі розповідей людей, які особисто знайомі з генералом.

"Він дивиться на війну математично. Для нього це завдання, яке потрібно вирішити, і він налаштований це зробити. Умови цього завдання: є ворог, його треба знищити. Він настільки ретельно планує військові операції, що у кожної з них є день і година, коли вони повинні початися і коли закінчитися", — говорить колишня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, яка за родом служби багато працювала з Сирським.

Сам Сирський в одному з інтерв'ю західній пресі зазначав, що йому ніколи не доводилося бився проти чисельно меншого противника – навпаки ворог завжди тиснув кількістю. Знаючі Сирського люди стверджують, що ця обставина відбилася на його манері планування операцій.

Відео дня

"Головний принцип - уникнення лобових атак, лобових дій. Потрібно просто знати свої можливості, сильні і слабкі сторони. І добре знати противника, вивчати його, використовувати його сильні і слабкі сторони", — розповідав раніше Сирський.

Знаючі люди кажуть, що Олександр Сирський в певному сенсі є протилежністю Валерія Залужного. Колишній главком має репутацію турботливого "батька" серед простих солдатів. А ось Сирського називають людиною, зануреною в себе, він тримає дистанцію навіть з найближчими товаришами по службі. Деякі називають його досить жорстким командиром.

Також знайомі з генералом Сирським люди кажуть, що він жорстко припиняє будь-які розмови про те, що Україна не зможе перемогти. Щоправда, в спілкуванні з пресою він більш стриманий в цьому питанні.

"Шанси завжди є. Їх потрібно знайти і використати", – сказав він в одному з інтерв'ю, відповідаючи на питання про те, чи можливий сьогодні перелом у війні на користь України.

Призначення Сирського головкомом ЗСУ

Як писав УНІАН, 8 лютого президент Володимир Зеленський здійснив найсерйознішу перестановку у військовому керівництві країни з початку повномасштабної війни. Він зняв Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ та призначив замість нього Олександра Сирського, який до того очолював Сухопутні сили ЗСУ.

Говорячи про причини свого рішення, президент згадав невдачу літнього контрнаступу ЗСУ. Також він назвав численні проблеми з організацією різних процесів в управлінні армією, зокрема - відсутність ротацій, коли одні підрозділи місяцями сидять на передовій, а інші в глибокому тилу.

Вас також можуть зацікавити новини: