Омбудсмен Денісова закликала посилити тиск на Росію / Фото УНІАН

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вчергове закликала міжнародну спільноту посилити тиск на Росію для звільнення українських громадян з незаконного ув'язнення.

Про це омбудсмен написала на сторінці у Facebook.

"Окупанти продовжують незаконні судилища над кримськими татарами, залишаючи їх за ґратами в умовах, небезпечних для життя. Російські суди та підконтрольний країні-агресору так званий "Верховний суд" у Криму один за одним розглядає клопотання слідчих про продовження терміну тримання під вартою для кримських татар у сфабрикованих кримінальних справах", - зазначила Денісова.

Відео дня

Читайте такожУ Криму російські силовики проводять обшуки в будинку кримських татар

За її словами, протягом двох найближчих днів запобіжний захід у вигляді тримання під вартою планують продовжити Яшару Муедінову, Джемілю Гафарову, Сервету Газієву, Акіму Бекірову, Асану Янікову, Іззету Абдуллаєву, Шабану Умерову, Осману Аріфмеметову, Руслану Сулейманову, Владлену Абдулкадирову, Рустему Сейтхалілову, Раіму Айвазову, Фарходу Базарову, Білялу Аділову, Енверу Аметову, Ремзі Бекірову, Меджиту Абдурахманову, Сейрану Муртазі та Тофіку Абдулгазієву.

Омбудсмен наголошує, що в багатьох з них серйозні проблеми зі здоров'ям.

"А умови, в яких Російська Федерація утримує громадян України, не відповідають жодним міжнародним стандартам, що може привести до непередбачуваних для їх життя і здоров'я наслідків", - підкреслила вона.

Денісова нагадала, що підконтрольні окупантам слідчі передали кримінальну справу стосовно лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва до суду, не повідомивши його та адвоката, що є порушенням не тільки міжнародного, а й російського кримінально-процесуального законодавства.

Вона закликала представників міжнародної спільноти посилити тиск на країну-окупанта РФ, щоб змусити її виконувати норми Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та Резолюцію Генасамблеї ОО́Н про територіальну цілісність України, якнайшвидше звільнити українців з "кремлівського полону" та зупинити переслідування корінного населення кримського півострова.

Як повідомляв раніше УНІАН, в Офісі президента створять групу, яка опікуватиметься питаннями кримських татар.