«Пакунок» можуть отримувати породіллі, які народили дитину і поза межами пологового \ фото ua.depositphotos.com

Верховна Рада ухвалила закон про надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Читайте такожВ Україні з вересня 2018 року близько 170 тисяч родин отримали "Пакунки малюка"Як передає кореспондент УНІАН, за закон «Про внесення змін до закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка» (№3006а) проголосували 264 народних депутати.

Що таке "пакунок малюка"

Законом визначено, що «пакунок малюка» – державна одноразова натуральна допомога, що надається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах проживають на території України і народили живонароджену дитину, за рахунок коштів державного бюджету.

Відео дня

Законом передбачено, що вартість одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» становить не менш як 3 розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, встановленого законом на дату її видачі, та не зараховується до розміру допомоги при народженні дитини.

Хто може отримати "пакунок малюка"

До переліку отримувачів допомоги «пакунок малюка», в разі відсутності батьків, внесено усиновлювачів, патронатних вихователів, прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів новонародженої дитини.

Також «пакунок» можуть отримувати породіллі, які народили дитину і поза межами медичного закладу.

"Пакунок малюка" чи гроші

Надано можливість отримувачам допомоги за їх бажанням з 1 липня 2021 року отримувати виплату грошової компенсації замість натуральної форми такої допомоги. Опрацювати відповідний порядок доручено Кабінету міністрів.

Хто закуповує "пакунки малюка"

Законом передбачено, що тимчасово до 31 грудня 2020 року закупівля «пакунків малюка» організовується та здійснюється через Управління Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проектів.

Зауважимо, що текст законопроекту на момент голосування не оприлюднили на сайті парламенту. Була тільки порівняльна таблиця до другого читання.

"Пакунок малюка": що відомо

11 січня 2020 року уряд підвищив виплати на дитину у 2020 році. Повідомлялося, що допомогу при народженні дитини надаватимуть разом з одноразовою допомогою «Пакунок малюка». Крім того, повідомлялося, що буде здійснюватися також відшкодування послуг по догляду за дитиною до 3 років «муніципальна няня».

З весни проект "Пакунок малюка" заморожений. У липні 2020 року Мінсоцполітики повідомило, що тим, хто не отримав бебі-бокс у 2020 році, буде надана грошова компенсація.

29 липня 2020 року Кабінет Міністрів прийняв постанову "Деякі питання реалізації пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги "Пакунок малюка", згідно з яким батькам буде призначено грошову компенсацію в сумі 5 тис. грн виключно для придбання необхідних дитячих товарів та засобів гігієни для породіль.