фото: svidok.info

Керівництво Заводського районного суду Миколаєва виступило з заявою, в якій звинуватило поліцію в спробі чинити тиск на суддів у зв'язку з резонансними справами, які вони розглядали, включаючи справу Миколаївського глиноземного заводу.

Вночі 7 грудня в Миколаєві четверо бійців поліції особливого призначення вчинили напад на співробітника Нацполіції Владислава Боброва, звинувативши його в нібито зберіганні наркотиків. Бобров був збитий з ніг і при падінні отримав забій голови. У заяві керівництва Заводського районного суду дії поліцейських розцінені як незаконні.

Владислав Бобров є сином судді Заводського районного суду Миколаєва Ірини Бобрової, яка в травні 2021 року винесла рішення про виплату постраждалим від токсичних відходів виробництва Миколаївського глиноземного заводу компенсації. 

Відео дня

У вересні за заявою керівництва МГЗ проти Бобрової було заведено кримінальну справу. Також провадження було відкрито проти адвокатів громадської організації "Стоп шлам", які захищають у судах постраждалих від відходів виробництва МГЗ.

Раніше, в червні, було заведено кримінальну справу проти членів організації "Стоп шлам", яку МГЗ звинуватив у "шахрайстві". Співробітники Нацполіції здійснювали тиск на постраждалих, вимагаючи від них відмовитися від участі в позові проти МГЗ. За фактом незаконних дій поліції ДБР відкрила кримінальне провадження.

Також за заявою МГЗ Мін'юст призупинив дію ліцензія незалежних експертів, які визначили розмір моральної шкоди постраждалих. Згодом це рішення Мін'юсту було визнано судом незаконним.

Нагадаємо, в листопаді 2020 року громадська організація "Стоп шлам" подала позов до суду проти Миколаївського глиноземного заводу, вимагаючи відшкодувати моральну шкоду за шкоду екології та здоров'ю людей, що наноситься червоним шламом. 

Навесні було опубліковано результати судової інженерно-екологічної експертизи, проведеної Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз, яка встановила, що в червоному шламі є небезпечні речовини – сполуки хрому, міді, цинку, селену, кадмій, Меркурій, миш'як, свинець. Їх наявність може викликати отруйний, токсичний і екотоксичний вплив.

Дослідження інституту судових експертиз підтвердили надлишковий вміст алюмінію, хрому, свинцю, барію, стронцію і бору в зразках волосся осіб, які проживають у шламосховищ МГЗ. Через викиди червоного шламу в районах, прилеглих до шламосховищ, різко зрісла смертність від раку. За кількістю смертей від раку в районі шламосховищ МГЗ за 2011-19 роки стало більше на 38,6%.

У травні 2021 року суд першої інстанції  визнав позов правомірним і присудив жителям Миколаєва 9,21 млрд гривень у якості компенсації. На даний момент справа розглядається в Апеляційному суді.