Військові мають право вийти на пенсію після 25 календарних років служби / фото УНІАН

Військові, які починають свій шлях з курсантської лави, приблизно в 43 роки виходять на пенсію. Кожен наступний рік служби додає 3% до пенсії.

"Військові мають право вийти на пенсію після 25 календарних років служби. Пенсія нараховується наступним чином - військові отримують 50% від грошового утримання на момент звільнення. Якщо людина не хоче за вислугою років йти на пенсію, він може продовжувати службу до граничного пенсійного віку, відповідно до закону. Для полковника - 60 років, генерала - 65 років, генерал - полковника - 70 років", - розповів полковник запасу ЗСУ Олег Жданов в інтерв'ю виданню "Фокус".

При цьому він вказав, що кожен наступний рік служби після 25 років вислуги до пенсії додають 3% від грошового утримання, а якщо людина прослужила 30 років, то військова пенсія становить 65% від грошового утримання

Відео дня

"Вислуга років відраховується з моменту прийняття присяги. Тобто вступив курсант в училище, склав присягу - пішла вислуга років. Теж саме солдат, який вступив на службу і склав присягу або контрактником. Зараз в Україні немає територій, де службу рахують рік за півтора, як було в СРСР - наприклад, рік служби в гірських районах, якщо гарнізон знаходився на висоті понад 1500 метрів, рахували за півтора, були гірські надбавки. Єдине, що у нас збереглося - льотчики отримують льотні надбавки, а у десантників є грошова нагорода за стрибки", - пояснив експерт.

За його словами, приблизно в 43 роки військові, які починають шлях з курсантської лави, виходять на пенсію, після чого можуть працювати в іншому місці, але часто стан здоров'я не дозволяє продовжувати трудову діяльність.

"Хтось живе на пенсію, багато влаштовуються на роботу. Але стан здоров'я військових пенсіонерів різко відрізняється від стану здоров'я цивільних людей. Потрібно враховувати, що у військових добовий режим роботи, полігони, багато тривог і нервів - все це позначається на стані здоров'я. Тому працюють, поки є сили. Потім звільняються", - підсумував Жданов.

Військові пенсіонери в Україні - чи можуть їх призвати

Народний депутат Віктор Балога знайшов цілу групу вже підготовлених українців, яких можна мобілізувати. Йдеться про колишніх військових і правоохоронців, які вийшли на пенсію в 40-45 років.

За його словами, зараз мобілізують тих, хто не має ніякого відношення до військової справи або правоохоронців. Він нагадав, що таких людей потрібно навчати елементарним речам.

Вас также могут заинтересовать новости: